Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W sezonie zawsze piekę to ciasto z rabarbarem. Cała blacha znika do ostatniego okruszka
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.04.2024 17:45

W sezonie zawsze piekę to ciasto z rabarbarem. Cała blacha znika do ostatniego okruszka

ciasto z rabarbarem
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Na początku kwietnia rozpoczął się sezon na rabarbar. To dobry pretekst, aby zrobić z niego ciasto. To, które chcę ci pokazać, idealnie łączy słodycz bezy z kwaskowatym smakiem rabarbaru. Idealnie sprawdzi się wiosenne dni. 

Rabarbarowa chmurka idealna na wiosnę

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Użyte do jego przygotowania warzywo będzie połączone z delikatną pianką. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, zyskujemy także deser, który pięknie wygląda. 

Lekkość ciasta sprawi, że będzie doskonale smakowało w ciepłe dni, które zawitały na dobre. Idealnie pasowało będzie do kawy lub herbaty. Podobny przepis znajdziesz na kanale Uwaga Babcia Gotuje w serwisie Youtube, skąd pochodzą niektóre użyte tutaj zdjęcia.

rabarbar.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Strzelczyk będzie pomagał restauracjom w opałach. Prosi, by go „nie mylić ze znanym programem TVN"

Nie tylko rabarbar

Głównym składnikiem jest oczywiście wspomniany już rabarbar. Oprócz niego potrzebujesz także produktów na kruche ciasto oraz na lekką piankę. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowanie naszego wypieku.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 600 g rabarbaru
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 60 g śmietany 18%
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 g cukru waniliowego
  • 120 g cukru + 60 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Przepis na rabarbarową chmurkę

Rabarbar oczyść z liści i dokładne umyj. Następnie pokrój go w mniejsze kawałki i przełóż do miski. Zasyp 60 gramami cukru, wymieszaj i odstaw. 

Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodaj masło i połącz wszystkie składniki. Następnie dodaj 4 żółtka i śmietanę. Całość zagnieć na jednolite i gładkie ciasto. 

Z ciasta oddziel ¼ części. Obie kulki zawiń w folię. Większy kawałek schowaj na 40 minut do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkuj większy kawałek ciasta i przełóż go do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz ciasto rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. 

Do miski wlej białka i za pomocą miksera ubij je na gęstą pianę. Partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Pod koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. 

Kawałki rabarbaru przesyp na podpieczone ciasto i równomiernie je rozłóż. Na rabarbar przełóż pianę stworzoną z białek i rozprowadź ją po całej powierzchni. Zamrożone ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp tymi wiórkami wierzch deseru. 

Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie twoje ciasto jest gotowe i po przestygnięciu możesz podawać je gościom. Sprawdź, czy lepiej bułkę do kotletów moczyć w wodzie, czy w mleku oraz dowiedz się, co oznacza biały nalot na ogórkach

rabarbar.jpg
Fot. Canva/Ccat82