Wydrąż cebulę, wbij do niej jajko i włóż do piekarnika. Ta przekąska nie ma sobie równych
Na ten przepis składają się znajome składniki. Są jednak podane w bardzo nieoczekiwanej formie. Zapiekane w cebuli jajka, warzywa i mięso z pewnością nie tylko przypadną do gustu domownikom, jeśli chodzi o smak. Dodatkowo wywołają furorę wyglądem.
Cebulowa przekąska obiadowa
Warzywa faszerowane mięsną masą to w zasadzie nic nowego. Często w tej funkcji występuje np. papryka czy nawet cukinia. Jednak użycie cebuli zmienia wszystko – jeśli nawet nie w smaku, to przynajmniej w sposobie, w jaki prezentuje się to danie. Jest ono niezwykle łatwe w przyrządzeniu – łatwiej faszerować cebulę niż choćby cukiniowy odpowiednik. A przede wszystkim, jest klasycznym mięsnym daniem obiadowym .
Pewnym problemem może być z początku w ydrążenie cebuli. Nie jest to jednak trudne – wystarczy odpowiednio ostrożnie zostawić dno i ścianki z jednej albo dwóch warstw. Wtedy potrawa na pewno nie rozpadnie się i będzie pięknie prezentować się na talerzu.
Faszerowana cebula na obiad
Zwieńczeniem tej potrawy jest zapieczone żółtko, które jest jakby pokrywką naszych faszerowanych cebul. Kanał Gesundes Essen von Nata, skąd zaczerpnęliśmy zdęcia do tego tekstu, proponuje dodatkowo nałożyć na nie wiórki sera, np. mozzarelli. Danie będzie od tego bardziej sycące, ale też bardziej kaloryczne.
Składniki
- 4 dość duże cebule
- 4 jajka
- 250 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryki
- Opcjonalnie: szczypta płatków chili
- Duży pomidor
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- Przyprawy: tymianek, kmin rzymski
Przygotowujemy faszerowaną cebulę
Cebule wydrążamy, pozostawiając dno i ścianki grube na 1-2 warstwy . Środki cebuli siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, dodając czosnek przetarty na prasce oraz tymianek. Do smażącej się masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę paprykę i pomidora. Dodajemy mięso mielone, posypujemy roztartym kminem rzymskim i chili i dusimy do miękkości. Masę przekładamy do salaterki, żeby przestygła.
Wybijamy jajka, oddzielając białka od żółtek, ostrożnie, by nie przebić tych ostatnich. Białko wylewamy do przestudzonej masy mięsnej , dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy na kleistą masę. Nakładamy ją delikatnie do wydrążonych cebul. Wierzch przykrywamy wybitym żółtkiem. Wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut . Jeśli chcemy zapiec na wierzchu ser żółty, ścieramy go na tarce, posypujemy żółtko i zapiekamy jeszcze przez kilka minut.
Wypróbuj też przepisy na pyszną surówkę i dietetyczne placuszki owsiane .