Rozsmaruj mięso na kapuście i zawiń jak pieroga. Ostatnio zrobiłam to zamiast gołąbków, mąż był zachwycony
Mięso i kapusta zawsze sprawdzają się na obiad. Zwykle robiłam gołąbki, ale ostatnio przyrządzam danie, które wygląda jak pierogi. Mąż zajada się takim obiadem, a ja posiłek robię w szybki i prosty sposób.
Mięso i kapusta na smaczny obiad
Czy jadasz gołąbki? Moja rodzina zawsze przepadała za tym daniem. Ostatnio z mięsa i kapusty przyrządzam nieco inne danie. Mięso rozsmarowuję na liściach kapusty, a potem zawijam jak pieroga. W ten prosty sposób zyskuję pyszny i pożywny obiad.
Polecam wszystkim ten smaczny patent na obiad dla całej rodziny. Jeśli trochę przejadły ci się gołąbki, to pora zrobić tę potrawę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Samira Gotovit. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jeśli zobaczysz to na pączkach, lepiej ich nie kupuj. Ten detal jest kluczowy, mało kto o nim pamiętaJak zrobić pierogi z mięsa i liści kapusty?
Składniki:
- 1 główka kapusty
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od oddzielenia liści z kapusty i odcięcia twardych części. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na patelni. Dodaj do mięsa mielonego. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Składniki dokładnie wymieszaj.
Na każdy liść kapusty nakładaj mięso, rozsmaruj i zawiń jak pieroga. Następnie przyrządź panierkę do kapuścianych pierogów. Do miski wbij jajka, dopraw przyprawami, dodaj śmietanę i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. W panierce zanurzaj pierogi i smaż na rozgrzanej patelni.
Pierogi z mięsa i kapusty idealne na rodzinny obiad
Gdy pierogi będą miały złoty kolor, wyjmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. To smaczne danie z mięsa i kapusty możesz podawać z kwaśną śmietaną. Pasują do niego też ziemniaki lub kasza.
Takie danie z powodzeniem zastąpi gołąbki. Potrawę zrobisz szybko i w prosty sposób. Jest bardzo smaczna, pożywna i szybko znika z talerzy. Warto przyrządzić ją na rodzinny obiad. Pisaliśmy o tym, jak przygotować aromatyczny schab z piekarnika. Podawaliśmy też przepis na najlepsze drożdżówki pod słońcem.