Smakosze.pl Przepisy Wydrążam pomidory i zalewam tą mieszanką. Takie śniadanie mogę jeść nawet codziennie
YouTube/@Nowe smaczne przepisy

Wydrążam pomidory i zalewam tą mieszanką. Takie śniadanie mogę jeść nawet codziennie

22 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Śniadanie nie musi być banalne. Kanapki są dobre, ale szybko się nudzą. Z tym przepisem śniadanie nie tylko smakuje, ale też jak wygląda. Spróbuj je zrobić, a będziesz wracać do tego przepisu ciągle.

Sposób na pyszne śniadanie

Najlepsze śniadanie musi być błyskawiczne. Każdy z nas rano się śpieszy i każdemu zależy na czasie. Wyjście z domu bez pierwszego posiłku to strzał w żołądek. Dlatego warto mieć w zapasie kilka szybkich, a przede wszystkim smacznych przepisów.

Poniższa receptura zapewnia wszystkie wymienione cechy dobrego śniadania. Zdziwi cię nie tylko to, że zrobisz je w kilka minut, ale też to, że nie robiłaś go wcześniej. Nie mamy wiele czasu, bierzmy się do roboty.

pomidory na krzaku.jpg
Canva/@Julia Nagy
W ten sposób Żabka przestrzega nowych przepisów. Ich wprowadzenie było koniecznością we wszystkich sklepach

Co będziesz potrzebować?

Do przygotowania tego śniadania przygotuj składniki według listy. Jest ich nie wiele i być może masz je w lodówce. Podobny przepis znajdziesz na kanale Nowe smaczne przepisy, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 jajka
  • szczypior
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić to śniadanie z pomidorów?

Zacznij od pokrojenia pomidorów na plastry o grubości maksymalnie 1 centymetra . Miąższ z pomidorów wytnij, a następnie posiekaj i przełóż do miski. Wbij do niej jajka . Szczypior posiekaj i wrzuć do pozostałych składników. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż z dwóch stron powstałe z pomidora okręgi . Następnie do każdego z nich wlej masę z jajek i pomidorowej pulpy. Kiedy jedna strona się usmaży, obróć na drugą.

Smaż do momentu zgęstnienia i ścięcia jajek . Teraz wystarczy zjeść i lecieć do pracy. Z tym śniadaniem na pewno zdążysz. Sprawdź, jak Żabka przestrzega przepisów oraz jak zrobić greckie naleśniki .

jajka.jpg
Canva/@baseimage
Podsmażam na patelni pomidory i dodaję do nich jajka. Takie śniadanie bije na głowę jajecznicę i kanapki
Mój mąż wprost przepada za tymi ziemniakami. Kilka prostych dodatków i smakują lepiej, niż w restauracji
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy