Wygląda jak milion dolarów, a smakuje jak z drogich cukierni. Ciasto Marysieńka jest hitem
Szukacie pomysłu na ciekawe ciasto na Wielkanoc? Postawcie na przygotowanie Marysieńki. Dwa rodzaje ciasta przełożone smakowitym kremem budyniowym z pewnością znajdą wielu amatorów, a przygotowanie deseru jest dość proste. Musicie spróbować — wygląda lepiej niż niejeden przysmak z cukierni.
Przepis na wyśmienite ciasto na Wielkanoc
Wypiek, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole. Lekki kakaowy biszkopt i smakowite ciasto pełne orzechów przełożymy puszystym kremem budyniowym. Mało kto się oprze.
Składniki na ciasto kakaowe:
- 5 dużych jaj
- 20 g kakao do wypieków
- 70 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
Składniki na ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich, laskowych lub mieszanki
- 5 białek z dużych jaj
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g mąki pszennej
- 15 g miodu
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 200 g masła
- 500 ml mleka
- 5 żółtek z dużych jaj
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Jak zrobić pyszne ciasto na Wielkanoc? Znamy prosty przepis
Przygotowanie Marysieńki podzielić można na kilka etapów i wykonać je w różnym czasie. Jeśli nie macie całego popołudnia na pieczenie, zróbcie najpierw ciasta. Złożenie deseru możemy nastąpić później.
Przygotowanie ciasta kakaowego
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i łączymy ją z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Całość wsypujemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Dodajemy przygotowaną wcześniej pianę, a po połączeniu umieszczamy w wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt powoli studzimy. Chłodny przecinamy na dwa blaty.
Przygotowanie ciasta orzechowego
Wybrane orzechy siekamy. Białka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i miód. Całość łączymy z rozdrobnionymi orzechami i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, korzystając z poprzednio używanej formy. Studzimy.
Przygotowanie kremu do ciasta na Wielkanoc
375 ml mleka 1,5 szklanki mleka zagotowujemy. Z pozostałą porcją nabiału łączymy żółtka, cukier i budyniowy proszek. Wlewamy składniki do mleka i gotujemy, aż budyń stanie się gęsty.
Studzimy. Masło ucieramy na puszysty puch , po czym łączymy z chłodnym budyniem, dodając go do tłuszczu niewielkimi porcjami.
Składanie ciasta na Wielkanoc
Zaczynamy od ułożenia blatu kakaowego na talerzu. Pokrywamy go połową porcji kremu. Przykrywamy masę ciastem orzechowym i resztą maślano-budyniowego miksu. Całość przykrywamy drugim kakaowym plackiem i zdobimy go wedle uznania.
Jak podać ciasto na Wielkanoc?
Wypiek z kremem warto poryć polewą czekoladową i posypać dodatkową porcją orzechów. Na placek z przepisu przyda się 200 g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej i wymieszanej z 50 g śmietany 30%.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta na Wielkanoc. Polecamy sernik krakowski w pysznej odsłonie bez nabiału. Być może skusi was też znakomita szarlotka z bezą i kruszonką .