Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.03.2023 21:25

Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis

Przygotowanie schabu po warszawsku
screen z filmu na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie

Schab po warszawsku jest doskonałą przekąską na święta. Pieczone mięso podawane jest w galarecie w towarzystwie chrzanowo-jajecznego sosu. Poza idealnym smakiem zachwyci gości także eleganckim i apetycznym wyglądem. Gwarantujemy, że zniknie z półmisków jako pierwszy.

Co warto wiedzieć na temat schabu po warszawsku?

Schab po warszawsku był niegdyś popularną potrawą znaną w całej stolicy. Stanowił obowiązkowy punkt w arsenale każdej szanującej się gospodyni domowej. Dziś ten elegancki specjał najczęściej zastać możemy na świątecznym stole. O doskonałości przepisu świadczyć może fakt, że na przestrzeni lat pozostał niemal niezmieniony.

Jak Piotr Adamczyk radzi sobie z prowadzeniem restauracji? "Czasy nie są łatwe"

Przepis na elegancki schab po warszawsku

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki żelatyny

Składniki na marynatę:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½  łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na pastę:

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Jak zrobić świąteczny schab po warszawsku?

Przygotuj marynatę do schabu po warszawsku. Do niewielkiej miseczki wlej 2-3 łyżki oleju. Następnie dodaj do niego paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj na jednolitą pastę.

Mięso na schab po warszawsku oczyść i osusz. Przełóż je do odpowiednio dużego naczynia. Schab natrzyj starannie ze wszystkich stron przygotowaną wcześniej marynatą. Odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zamarynowany schab po warszawsku przełóż do rękawa do pieczenia. Włóż całość do naczynia żaroodpornego. Piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Po upieczeniu schab ostaw do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie przygotuj pastę jajeczną do schabu po warszawsku. Ugotowane na twardo jajka obierz, drobno pokrój i przełóż do miski. Dodaj do nich chrzan, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie połącz.

Ostudzony schab po warszawsku pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy natnij na ¾ głębokości, aby utworzyć głęboką kieszonkę. Powstały otwór wypełnij dokładnie przygotowaną pastą jajeczną i posiekanym szczypiorkiem. Porcje schabu układaj na półmisku, na którym będzie serwowany. 

Bulion warzywny podgrzej i rozpuść w nim 3 łyżki żelatyny. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy wywar zacznie wyraźnie gęstnieć polej nim równomiernie półmisek z faszerowanym schabem po warszawsku. Danie podawaj na zimno. Duszony schab w nietypowej marynacie sprawdzi się na niejednym stole. Jeśli chcesz zaczarować gości, przyrządź dla nich soczyste bitki z grzybami.

krojenie jajek na twardo.png
Canva / schankz