Smakosze.pl

screen z filmu na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie

Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis

28 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Schab po warszawsku jest doskonałą przekąską na święta. Pieczone mięso podawane jest w galarecie w towarzystwie chrzanowo-jajecznego sosu. Poza idealnym smakiem zachwyci gości także eleganckim i apetycznym wyglądem. Gwarantujemy, że zniknie z półmisków jako pierwszy.

Co warto wiedzieć na temat schabu po warszawsku?

Schab po warszawsku był niegdyś popularną potrawą znaną w całej stolicy. Stanowił obowiązkowy punkt w arsenale każdej szanującej się gospodyni domowej. Dziś ten elegancki specjał najczęściej zastać możemy na świątecznym stole. O doskonałości przepisu świadczyć może fakt, że na przestrzeni lat pozostał niemal niezmieniony.

Piotr Adamczyk szczerze o prowadzeniu restauracji

Jak Piotr Adamczyk radzi sobie z prowadzeniem restauracji? "Czasy nie są łatwe"

CZYTAJ DALEJ

Przepis na elegancki schab po warszawsku

Składniki:
  • 1 kg schabu środkowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki żelatyny
Składniki na marynatę:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½  łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na pastę:
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Jak zrobić świąteczny schab po warszawsku?

Przygotuj marynatę do schabu po warszawsku. Do niewielkiej miseczki wlej 2-3 łyżki oleju. Następnie dodaj do niego paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj na jednolitą pastę.

Mięso na schab po warszawsku oczyść i osusz. Przełóż je do odpowiednio dużego naczynia. Schab natrzyj starannie ze wszystkich stron przygotowaną wcześniej marynatą. Odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zamarynowany schab po warszawsku przełóż do rękawa do pieczenia. Włóż całość do naczynia żaroodpornego. Piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Po upieczeniu schab ostaw do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie przygotuj pastę jajeczną do schabu po warszawsku. Ugotowane na twardo jajka obierz, drobno pokrój i przełóż do miski. Dodaj do nich chrzan, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie połącz.

Ostudzony schab po warszawsku pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy natnij na ¾ głębokości, aby utworzyć głęboką kieszonkę. Powstały otwór wypełnij dokładnie przygotowaną pastą jajeczną i posiekanym szczypiorkiem. Porcje schabu układaj na półmisku, na którym będzie serwowany. 

Bulion warzywny podgrzej i rozpuść w nim 3 łyżki żelatyny. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy wywar zacznie wyraźnie gęstnieć polej nim równomiernie półmisek z faszerowanym schabem po warszawsku. Danie podawaj na zimno. Duszony schab w nietypowej marynacie sprawdzi się na niejednym stole . Jeśli chcesz zaczarować gości, przyrządź dla nich soczyste bitki z grzybami .

krojenie jajek na twardo.png
Canva / schankz
kluski leniwe z ziemniakami

Dodaj do leniwych ten składnik. Będą tańsze, a w smaku istna rewelacja

CZYTAJ DALEJ
Strzelczyk pokazuje, jak robić majonez

Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >