Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis
Schab po warszawsku jest doskonałą przekąską na święta. Pieczone mięso podawane jest w galarecie w towarzystwie chrzanowo-jajecznego sosu. Poza idealnym smakiem zachwyci gości także eleganckim i apetycznym wyglądem. Gwarantujemy, że zniknie z półmisków jako pierwszy.
Co warto wiedzieć na temat schabu po warszawsku?
Schab po warszawsku był niegdyś popularną potrawą znaną w całej stolicy. Stanowił obowiązkowy punkt w arsenale każdej szanującej się gospodyni domowej. Dziś ten elegancki specjał najczęściej zastać możemy na świątecznym stole. O doskonałości przepisu świadczyć może fakt, że na przestrzeni lat pozostał niemal niezmieniony.
Jak Piotr Adamczyk radzi sobie z prowadzeniem restauracji? "Czasy nie są łatwe"Przepis na elegancki schab po warszawsku
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki żelatyny
Składniki na marynatę:
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Składniki na pastę:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 2 łyżki chrzanu
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić świąteczny schab po warszawsku?
Przygotuj marynatę do schabu po warszawsku. Do niewielkiej miseczki wlej 2-3 łyżki oleju. Następnie dodaj do niego paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj na jednolitą pastę.
Mięso na schab po warszawsku oczyść i osusz. Przełóż je do odpowiednio dużego naczynia. Schab natrzyj starannie ze wszystkich stron przygotowaną wcześniej marynatą. Odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowany schab po warszawsku przełóż do rękawa do pieczenia. Włóż całość do naczynia żaroodpornego. Piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Po upieczeniu schab ostaw do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj pastę jajeczną do schabu po warszawsku. Ugotowane na twardo jajka obierz, drobno pokrój i przełóż do miski. Dodaj do nich chrzan, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie połącz.
Ostudzony schab po warszawsku pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy natnij na ¾ głębokości, aby utworzyć głęboką kieszonkę. Powstały otwór wypełnij dokładnie przygotowaną pastą jajeczną i posiekanym szczypiorkiem. Porcje schabu układaj na półmisku, na którym będzie serwowany.
Bulion warzywny podgrzej i rozpuść w nim 3 łyżki żelatyny. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy wywar zacznie wyraźnie gęstnieć polej nim równomiernie półmisek z faszerowanym schabem po warszawsku. Danie podawaj na zimno. Duszony schab w nietypowej marynacie sprawdzi się na niejednym stole. Jeśli chcesz zaczarować gości, przyrządź dla nich soczyste bitki z grzybami.