Smakosze.pl

Canva / Dar1930

Dodaj do leniwych ten składnik. Będą tańsze, a w smaku istna rewelacja

28 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Pierogi leniwe są uwielbianym daniem, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, a ich przyrządzenie nie rujnuje portfela. Teraz kultową przekąskę możesz przygotować jeszcze taniej lub zyskać większą porcję za tę samą kwotę. Wystarczy, że do masy serowej dodasz ugotowane ziemniaki.

Leniwe z ziemniakami? Tak, poproszę!

Leniwe z ziemniakami możesz przygotować ze świeżo ugotowanych warzyw. Doskonale nadadzą się jednak również te, które pozostały z obiadu. Dodaj je do leniwych, a nie tylko zapobiegniesz marnowaniu żywności, ale dodatkowo zyskasz nowe, pyszne danie. Domownicy nie uwierzą, że to w ogóle możliwe.

Pierogi leniwe z ziemniakami cieszą doskonałym smakiem. Sama konsystencja potrawy jest puszysta i delikatna. Ich przyrządzenie to zaledwie kilka chwil i wielka radość z jedzenia. Takie kulinarne przepisy cenimy sobie najbardziej.

jedzenie w restauracji po Kuchennych Rewolucjach

Odwiedził restaurację po Kuchennych Rewolucjach. Zupełnie nie zgodził się z opinią Gessler

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pierogi leniwe z ziemniakami

Składniki:
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków (lub ok. 500 g ugotowanych ziemniaków z obiadu)
  • 250 g półtłustego twarogu
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • masło i bułka tarta do podania
  • cukier do podania (opcjonalnie)

Jak przyrządzić delikatne pierogi leniwe z dodatkiem ziemniaków?

Ziemniaki na pierogi leniwe obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą wciąż ciepłe przeciśnij je przez praskę. Przygotowaną masę odstaw na bok do całkowitego ostygnięcia. Jeśli używasz ziemniaków z wczoraj, starannie je rozdrobnij na gładko.

Twaróg do leniwych przepuść przez maszynkę. Przełóż go do dużej miski. Dodaj ostudzone ziemniaki, jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Ze składników zagnieć jednolite ciasto.

Z ciasta uformuj na blacie walec o średnicy ok. 2 cm. Poodkrawaj od niego pod skosem niewielkie kluseczki. Delikatnie spłaszczaj je za pomocą powierzchni noża, aby uzyskać pożądany, charakterystyczny kształt.

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kluski leniwe gotuj 3-4 minuty, a następnie wyłów łyżką cedzakową. Podawaj na ciepło, polane rozpuszczonym masełkiem z bułką tartą. Dodatkowo potrawę możesz posypać także cukrem. Dietetyk rozwiał wszelkie wątpliwości odnośnie tuczących właściwości ziemniaków . Czas gotowania kartofli skrócisz do minimum dzięki temu trikowi .

rozgniatanie ziemniaków.png
Canva / kazoka30
kotlety mielone na patelni

Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal

CZYTAJ DALEJ
Strzelczyk pokazuje, jak robić majonez

Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >