Smakosze.pl Przepisy Wyglądają jak mielone, a są bez grama mięsa. Jak dla mnie to najlepszy obiad na piątek
fot. Canva

Wyglądają jak mielone, a są bez grama mięsa. Jak dla mnie to najlepszy obiad na piątek

9 maja 2024

Te niezwykle proste kotlety mielone bez mięsa są szczytem możliwości kuchni warzywnej. Mięso zastąpione jest w nich przez niezwykle łatwe do kupienia, a przy okazji przyjazne dla portfela, niepozorne warzywo.

Kotlety mielone z selera

Choć używamy selera powszechnie – przeważnie jako część włoszczyzny – rzadko gra główną rolę w naszych posiłkach. Niesłusznie. Jest charakterystyczny w smaku i bardzo nim przepełniony . Wystarczy dać mu szansę, a jego wyjątkowa, lekko pikantny i warzywny smak da się odkryć w pełnej krasie.

Dlatego seler jest pomysłem na świetny obiad na piątek . W wielu domach nie ma tego dnia bez postnego obiadu, a jednocześnie szuka się przepisów na zwyczajne, znajome dania . Wtedy świetnie sprawdzą się takie warzywne kotlety mielone.

masa na mielone z selera
fot. youtube.com/darkoprzy
Nie uwierzysz, jakiej przyprawy najchętniej używają Europejczycy. Ich gust doskonale pokrywa się z polskim

Obiad na piątek

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Darkoprzy. Autor używa techniki panierowania z jajkiem, która rzadko występuje w przepisach na kotlety mielone . Dodatkowa warstwa ciasta może jednak być pomocna w panierowaniu kotletów bez mięsa.

Składniki

  • 1 mały seler (lub połowa dużego)
  • 2 jajka (plus ewentualnie jedno do panierowania)
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta i olej do smażenia

Kotlety mielone bez mięsa

Selera dokładnie szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki . Ścieramy je na tarce o drobnych okach na małe wiórki. Te przekładamy do miski.

Do selera wybijamy dwa jajka. Dodajemy dwie kopiaste łyżki bułki tartej i dwie łyżki oleju. Dokładnie mieszamy masę, przyprawiając solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety tak jak zwykle.

Kotlety mielone panierujemy w bułce tartej , używając jajka albo nie. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż kotlety będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na schab zapiekany z pieczarkami i cebulą oraz ciasto bananowe .

smażenie kotleta
fot. youtube.com/darkoprzy
Ten chłodnik z truskawek robię według przepisu sprzed 170 lat. Jest ozdobą stołu
Co roku czekam na maj, żeby robić tę sałatkę z ogórka. Mizeria niech się schowa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy