Ten chłodnik z truskawek robię według przepisu sprzed 170 lat. Jest ozdobą stołu
Choć mijają lata, niektóre przepisy niewiele się zmieniają. Ten niezwykle szybki chłodnik jadano już na kilka pokoleń temu. Dziś, kiedy truskawki tanieją dosłownie z dnia na dzień, warto wrócić do sycącej i pysznej letniej zupy.
Chłodnik Wincentyny Zawadzkiej
W poszukiwaniu uniwersalnych przepisów na pyszne dania sięgamy dziś częściej do internetu niż do starych książek kucharskich. A szkoda, bo najprostsze cuda czasem dostępne są właśnie w tych zapomnianych książkach. Nasze babcie sięgały chętnie po receptury celebrytek, takich jak osławiona Ćwierczakiewiczowa, ale też mniej znanych kucharek. A później przekazywały z pokolenia na pokolenie przepisy, które z czasem ulegały modyfikacjom.
Do takich książek należy dzieło Wincentyny Zawadzkiej z 1854 roku. Choć książka w tym roku obchodzi 170-lecie pierwszego wydania, wiele przepisów nie straciło nic na aktualności – i tak jest w wypadku tego truskawkowego chłodniku. Dlatego zajrzyjmy do książki o obiecującym tytule „Kucharka litewska, zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych, jak i postnych, z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu”.
Co roku czekam na maj, żeby robić tę sałatkę z ogórka. Mizeria niech się schowaPrzygotowujemy chłodnik truskawkowy
Przygotowując zupę według tego przepisu pamiętajmy o ostrożnym dodawaniu cukru do smaku. Staropolskie przepisy często były, według naszych standardów, przesłodzone – tu w oryginale Zawadzka mówi o ½-¾ funta, czyli nawet do 375 g cukru (funt to ½ kg). Nawet jeśli użyjemy mało słodkich truskawek, to z pewnością za dużo słodzika. Używamy więc mniej cukru i słodzimy ostrożnie.
Składniki
- 1,5 kg truskawek
- Ok. 150 g cukru
- 2 duże kubeczki (3 x 370 g) gęstego jogurtu naturalnego
- 1 kubeczek (200 g) śmietany 12%
- Do podania: beziki lub groszek ptysiowy oraz kilka całych truskawek
Zmiksuj truskawki z cukrem
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Umieszczamy je w kielichu blendera (odkładając na bok kilka do podania), zasypujemy cukrem i rozdrabniamy na jednolitą masę. Cukru dodajemy ostrożnie, w miarę potrzeby dosładzając truskawki.
W garnku mieszamy truskawki ze śmietaną i jogurtem. Garnek wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy pozostałe truskawki w ćwiartki i wrzucamy do chłodnika. Aby przekąska była bardziej sycąca, można dodać po garści groszku ptysiowego. W oryginalnym przepisie chłodnik taki serwowany był z bezikami.
Wypróbuj też przepisy na konserwowanie truskawek i ciasto bez pieczenia na bazie wafelków.