Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten chłodnik z truskawek robię według przepisu sprzed 170 lat. Jest ozdobą stołu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.05.2024 17:03

Ten chłodnik z truskawek robię według przepisu sprzed 170 lat. Jest ozdobą stołu

chłodnik z truskawek
fot. Canva

Choć mijają lata, niektóre przepisy niewiele się zmieniają. Ten niezwykle szybki chłodnik jadano już na kilka pokoleń temu. Dziś, kiedy truskawki tanieją dosłownie z dnia na dzień, warto wrócić do sycącej i pysznej letniej zupy.

Chłodnik Wincentyny Zawadzkiej

W poszukiwaniu uniwersalnych przepisów na pyszne dania sięgamy dziś częściej do internetu niż do starych książek kucharskich. A szkoda, bo najprostsze cuda czasem dostępne są właśnie w tych zapomnianych książkach. Nasze babcie sięgały chętnie po receptury celebrytek, takich jak osławiona Ćwierczakiewiczowa, ale też mniej znanych kucharek. A później przekazywały z pokolenia na pokolenie przepisy, które z czasem ulegały modyfikacjom.

Do takich książek należy dzieło Wincentyny Zawadzkiej z 1854 roku. Choć książka w tym roku obchodzi 170-lecie pierwszego wydania, wiele przepisów nie straciło nic na aktualności – i tak jest w wypadku tego truskawkowego chłodniku. Dlatego zajrzyjmy do książki o obiecującym tytule „Kucharka litewska, zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych, jak i postnych, z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu”.

chłodnik truskawkowy
fot. Canva
Co roku czekam na maj, żeby robić tę sałatkę z ogórka. Mizeria niech się schowa

Przygotowujemy chłodnik truskawkowy

Przygotowując zupę według tego przepisu pamiętajmy o ostrożnym dodawaniu cukru do smaku. Staropolskie przepisy często były, według naszych standardów, przesłodzone – tu w oryginale Zawadzka mówi o ½-¾ funta, czyli nawet do 375 g cukru (funt to ½ kg). Nawet jeśli użyjemy mało słodkich truskawek, to z pewnością za dużo słodzika. Używamy więc mniej cukru i słodzimy ostrożnie.

Składniki

  • 1,5 kg truskawek
  • Ok. 150 g cukru
  • 2 duże kubeczki (3 x 370 g) gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1 kubeczek (200 g) śmietany 12%
  • Do podania: beziki lub groszek ptysiowy oraz kilka całych truskawek

Zmiksuj truskawki z cukrem

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Umieszczamy je w kielichu blendera (odkładając na bok kilka do podania), zasypujemy cukrem i rozdrabniamy na jednolitą masę. Cukru dodajemy ostrożnie, w miarę potrzeby dosładzając truskawki.

W garnku mieszamy truskawki ze śmietaną i jogurtem. Garnek wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy pozostałe truskawki w ćwiartki i wrzucamy do chłodnika. Aby przekąska była bardziej sycąca, można dodać po garści groszku ptysiowego. W oryginalnym przepisie chłodnik taki serwowany był z bezikami.

Wypróbuj też przepisy na konserwowanie truskawek i ciasto bez pieczenia na bazie wafelków.

zupa truskawkowa z jogurtem
fot. Canva