Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowa surówka jak z chińskiej restauracji. Kilka chwil, a rodzina oniemieje z zachwytu
canva/MSPhotographic

Wyjątkowa surówka jak z chińskiej restauracji. Kilka chwil, a rodzina oniemieje z zachwytu

29 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowa surówka jak z chińskiej restauracji zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Jest lekka, pożywna, zdrowa, a zalewa na bazie oleju, octu ryżowego i cukru nadaje jej genialnego aromatu.

Jeśli szukasz pomysłu na prostą, ale pyszną surówkę, która odczaruje każdą potrawę, to surówka jak z chińskiej restauracji jest właśnie dla Ciebie. Poszatkowane warzywa w nowej odsłonie to absolutny hit.

Surówka jak z chińskiej restauracji złożona jest z kliku podstawowych składników. Kiełki fasoli mung kupimy również w każdym markecie i sklepach z kuchniami świata. Surówka przygotowana z kapusty, papryki, ogórka, marchewki i zalewy jest prosta w przygotowaniu i przede wszystkim pyszna.

Surówkę jak z chińskiej restauracji możemy podać nie tylko do obiadów z orientalną nutą. Będzie smakować wyśmienicie podana z kotletami schabowymi, pieczenią, a także szaszłykami drobiowymi i każdym, innymi daniem, również wegetariańskim.

Surówka jak z chińskiej restauracji. Sekretem jest aromatyczna zalewa

Składniki:

  • pół główki kapusty białej

  • duża marchew

  • papryka czerwona

  • garść kiełków fasoli mung

  • zielony ogórek

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Składniki na zalewę:

  • 1/4 szklanki octu ryżowego

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki oleju

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić wyjątkową surówkę jak z chińskiej restauracji?

Do garnka wsyp cukier, sól, wlej olej i ocet, zagotuj i ostudź. W tym czasie poszatkuj kapustę, pokrój w słupki marchewkę, paprykę, przeciśnij przez praskę czosnek.

Pokrojone warzywa przełóż do miski, zalej zalewą, dodaj posiekane zioła, wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj również smażony ryż z wołowiną oraz placki z kukurydzy przepisu Roberta Makłowicza, smacznego.

Kiełki fasoli mung
canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pani M na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy