Smakosze.pl
canva/leelakajonkij, MACIEJ KULCZYNSKI/East News

canva/leelakajonkij, MACIEJ KULCZYNSKI/East News

Zachwycający patent Makłowicza na placki z kukurydzy. Prosto i smacznie

18 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Przepis Roberta Makłowicza na tajskie placki kukurydziane to absolutny hit w mojej kuchni. Chrupiące placuszki smażone na głębokim oleju podane z sosem słodko- pikantnym to pomysł na szybki obiad lub podwieczorek da całej rodziny. Poznaj zachwycający patent Makłowicza na placki kukurydziane, lepszych nie jadłeś.

Uwielbiam tajską i orientalną kuchnię, a programy kulinarne Roberta Makłowicza mogłabym oglądać bez przerwy. W jednym z nich Pan Robert przygotował tajskie placuszki kukurydziane z domowym sosem słodko- pikantnym. Całe danie jest bardzo proste w przygotowaniu i zachwyca swoim wyjątkowym, egzotycznym smakiem.

Lekki jak pianka sernik japoński. Nie ma szybszego przepisu

Lekki jak pianka sernik japoński. Nie ma szybszego przepisu

CZYTAJ DALEJ

Placuszki są naprawdę szybkim daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Placki są bardzo pożywne, chrupiące i pyszne, a podane z aromatycznym sosem smakują nieziemsko. Jeśli jeszcze ich nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.

Sos słodko- pikantny można kupić w niemal każdym sklepie, jednak gorąco zachęcam do przygotowania tego wyśmienitego dodatku samodzielnie. Gęsty, ciągnący się sos z cukru, octu ryżowego i papryczek chili jest idealnie wyważony, słodki, pikantny, lekko kwaśny.

Jeśli również jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, jest pożywna i bardzo aromatyczna, idealna na obiad w orientalnym stylu.

Przepis Makłowicza na tajskie placki kukurydziane

Składniki na około 15 placuszków:

  • 2 małe puszki kukurydzy w zalewie

  • pół łyżki czerwonej pasty curry

  • szczypta soli

  • 2-4 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej do zagęszczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos słodko- pikantny:

  • 125 ml octu ryżowego

  • 100 g cukru

  • 3 papryczki chili

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypta soli

  • łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Jak zrobić tajskie placki kukurydziane według Makłowicza?

Zrób sos słodko- pikantny: do rondelka wlej ocet i wsyp cukier, zagotuj. W tym czasie natnij papryczki, wyjmij z nich pestki, papryczki drobno posiekaj i dodaj do gotującej się zalewy.

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z odrobiną soli i dodaj do sosu, wymieszaj. Mąkę dokładnie rozrób w odrobinie zimnej wody i dodaj do gotującej się zalewy, mieszaj, aż powstanie gęsty, ciągnący się sos.

Sos odstaw, aby całkowicie ostygł. Przygotuj placki kukurydziane: Kukurydzę w zalewie przełóż do miski. Dodaj pastę curry, szczyptę soli do smaku i dokładnie wymieszaj.

Do kukurydzy wsyp mąkę pszenną lub kukurydzianą w takiej ilości, aby powstała masa, którą można smażyć na oleju. Masa nie może być ani za gęsta, ani za rzadka, aby placki nie rozpadły się na patelni.

W woku lub na głębokiej patelni dużą ilość oleju, placki wykładaj partiami i smaż przez kilka minut, aż placuszki nabiorą złotego koloru. Gotowe danie przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, podaj z sosem, smacznego.

Tajskie placki kukurydziane

Źródło zdjęcia: canva/ leelakajonkij

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: youtube.pl/Robert Makłowicz gotuje



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >