Zachwycający patent Makłowicza na placki z kukurydzy. Prosto i smacznie
Przepis Roberta Makłowicza na tajskie placki kukurydziane to absolutny hit w mojej kuchni. Chrupiące placuszki smażone na głębokim oleju podane z sosem słodko- pikantnym to pomysł na szybki obiad lub podwieczorek da całej rodziny. Poznaj zachwycający patent Makłowicza na placki kukurydziane, lepszych nie jadłeś.
Uwielbiam tajską i orientalną kuchnię, a programy kulinarne Roberta Makłowicza mogłabym oglądać bez przerwy. W jednym z nich Pan Robert przygotował tajskie placuszki kukurydziane z domowym sosem słodko- pikantnym. Całe danie jest bardzo proste w przygotowaniu i zachwyca swoim wyjątkowym, egzotycznym smakiem.
Placuszki są naprawdę szybkim daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Placki są bardzo pożywne, chrupiące i pyszne, a podane z aromatycznym sosem smakują nieziemsko. Jeśli jeszcze ich nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.
Sos słodko- pikantny można kupić w niemal każdym sklepie, jednak gorąco zachęcam do przygotowania tego wyśmienitego dodatku samodzielnie. Gęsty, ciągnący się sos z cukru, octu ryżowego i papryczek chili jest idealnie wyważony, słodki, pikantny, lekko kwaśny.
Jeśli również jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, jest pożywna i bardzo aromatyczna, idealna na obiad w orientalnym stylu.
Przepis Makłowicza na tajskie placki kukurydziane
Składniki na około 15 placuszków:
2 małe puszki kukurydzy w zalewie
pół łyżki czerwonej pasty curry
szczypta soli
2-4 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej do zagęszczenia
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos słodko- pikantny:
125 ml octu ryżowego
100 g cukru
3 papryczki chili
2 ząbki czosnku
szczypta soli
łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Jak zrobić tajskie placki kukurydziane według Makłowicza?
Zrób sos słodko- pikantny: do rondelka wlej ocet i wsyp cukier, zagotuj. W tym czasie natnij papryczki, wyjmij z nich pestki, papryczki drobno posiekaj i dodaj do gotującej się zalewy.
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z odrobiną soli i dodaj do sosu, wymieszaj. Mąkę dokładnie rozrób w odrobinie zimnej wody i dodaj do gotującej się zalewy, mieszaj, aż powstanie gęsty, ciągnący się sos.
Sos odstaw, aby całkowicie ostygł. Przygotuj placki kukurydziane: Kukurydzę w zalewie przełóż do miski. Dodaj pastę curry, szczyptę soli do smaku i dokładnie wymieszaj.
Do kukurydzy wsyp mąkę pszenną lub kukurydzianą w takiej ilości, aby powstała masa, którą można smażyć na oleju. Masa nie może być ani za gęsta, ani za rzadka, aby placki nie rozpadły się na patelni.
W woku lub na głębokiej patelni dużą ilość oleju, placki wykładaj partiami i smaż przez kilka minut, aż placuszki nabiorą złotego koloru. Gotowe danie przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, podaj z sosem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ leelakajonkij Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: youtube.pl/Robert Makłowicz gotuje