Wyjątkowa zupa z dyni z zaskakującym dodatkiem
Rozgrzewająca, słodko-pikantna zupa dyniowa będzie doskonała na jesienne popołudnia. W sezonie dyniowym nie możecie przegapić okazji, by delektować się wyjątkowym smakiem tego warzywa. Przygotujcie dyniowy krem z nieoczywistym dodatkiem — dojrzałym bananem — a gwarantujemy, że posmakuje on każdemu, kto go spróbuje.
Podpowiadaliśmy wam już wcześniej jak wykorzystać w kuchni dynię, zdradzając stary rodzinny przepis na zupę z tego warzywa . Pisaliśmy też o tym, jak pyszna potrafi być w surówce . Tym razem przyszedł czas na obłędnie pyszny krem z nietypowym dodatkiem.
Przepis na aromatyczną zupę dyniową z bananem
Składniki:
-
600 g dyni Hokkaido
-
1 średnia cebula
-
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
-
2 banany
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
500 ml mleka kokosowego z puszki
-
300 ml bulionu warzywnego
-
2 cm kawałek imbiru
-
1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
-
1 solidna łyżka syropu klonowego lub miodu
-
sok z połowy limonki
-
3 łyżki soku z pomarańczy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Dodatki:
-
makaron ryżowy
-
podsmażone kosteczki wędzonego tofu
-
pestki dyni lub granatu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Dynię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Następnie skrapiamy je oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut, aż będzie miękka.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryczkę i obrany ze skórki imbir siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę, aż będzie szklista . Robimy to, trzymając patelnię na niewielkim ogniu, aby się nie spaliła.
Dorzucamy prawie wszystkie upieczone kawałki dyni — część z nich odkładamy do dekoracji. Po chwili wsypujemy posiekany imbir i chilli. Podsmażamy przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy banany w kawałkach oraz cynamon i podgrzewamy przez kolejne 2 minuty .
Wlewamy mleko kokosowe i bulion , a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut . Pod koniec wlewamy sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki i pomarańczy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dusimy na małym ogniu jeszcze przez chwilę , a następnie blendujemy na gładki krem. Serwujemy z makaronem , odłożonymi kawałkami pieczonej dyni, tofu i wybranymi pestkami. Smacznego.
Wskazówki:
-
Możecie upiec więcej dyni, zblendować ją i zamrozić. Taki zapas pozwoli wam przygotować zupę w dowolnym momencie.
-
W tym przepisie dobrze sprawdzą się też mrożone banany. Zwykle w zamrażalniku umieszczamy je, gdy już nieco dojrzeją i obawiamy się, że zepsują się, nim je zjemy. Takie właśnie są idealne do tej zupy — słodkie i rozpływające się w ustach.
Źródło zdjęcia: canva/Ewgenija_s
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Trzy proste patenty na mleko - nigdy nie wykipi i się nie przypali
-
Lekka, cudownie pyszna sałatka ziemniaczana bez grama majonezu
Źródło: burczymiwbrzuchu