Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowa zupa z dyni z zaskakującym dodatkiem
canva/Aamulya

Wyjątkowa zupa z dyni z zaskakującym dodatkiem

2 listopada 2021

Rozgrzewająca, słodko-pikantna zupa dyniowa będzie doskonała na jesienne popołudnia. W sezonie dyniowym nie możecie przegapić okazji, by delektować się wyjątkowym smakiem tego warzywa. Przygotujcie dyniowy krem z nieoczywistym dodatkiem — dojrzałym bananem — a gwarantujemy, że posmakuje on każdemu, kto go spróbuje.

Podpowiadaliśmy wam już wcześniej jak wykorzystać w kuchni dynię, zdradzając stary rodzinny przepis na zupę z tego warzywa . Pisaliśmy też o tym, jak pyszna potrafi być w surówce . Tym razem przyszedł czas na obłędnie pyszny krem z nietypowym dodatkiem.

Przepis na aromatyczną zupę dyniową z bananem

Składniki:

  • 600 g dyni Hokkaido

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego

  • 2 banany

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 500 ml mleka kokosowego z puszki

  • 300 ml bulionu warzywnego

  • 2 cm kawałek imbiru

  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli

  • 1 solidna łyżka syropu klonowego lub miodu

  • sok z połowy limonki

  • 3 łyżki soku z pomarańczy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Dodatki:

  • makaron ryżowy

  • podsmażone kosteczki wędzonego tofu

  • pestki dyni lub granatu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Dynię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Następnie skrapiamy je oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut, aż będzie miękka.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryczkę i obrany ze skórki imbir siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę, aż będzie szklista . Robimy to, trzymając patelnię na niewielkim ogniu, aby się nie spaliła.

Dorzucamy prawie wszystkie upieczone kawałki dyni — część z nich odkładamy do dekoracji. Po chwili wsypujemy posiekany imbir i chilli. Podsmażamy przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy banany w kawałkach oraz cynamon i podgrzewamy przez kolejne 2 minuty .

Wlewamy mleko kokosowe i bulion , a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut . Pod koniec wlewamy sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki i pomarańczy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dusimy na małym ogniu jeszcze przez chwilę , a następnie blendujemy na gładki krem. Serwujemy z makaronem , odłożonymi kawałkami pieczonej dyni, tofu i wybranymi pestkami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Możecie upiec więcej dyni, zblendować ją i zamrozić. Taki zapas pozwoli wam przygotować zupę w dowolnym momencie.

  • W tym przepisie dobrze sprawdzą się też mrożone banany. Zwykle w zamrażalniku umieszczamy je, gdy już nieco dojrzeją i obawiamy się, że zepsują się, nim je zjemy. Takie właśnie są idealne do tej zupy — słodkie i rozpływające się w ustach.

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa będzie wyjątkowo smaczna, gdy dodamy do niej banana

Źródło zdjęcia: canva/Ewgenija_s

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: burczymiwbrzuchu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy