Stary rodzinny przepis na zupę z dyni
Jeśli masz w domu dynię, a nie masz pomysłu na zupę, wszystko dobrze się składa. Podajemy staropolski przepis na zupę z dyni. Nie ma przy niej dużo pracy, wystarczy tylko obrać i pokroić dynię. Potem ugotować ją w bulionie z przyprawami, zmiksować i gotowe. Ta zupa jest bardzo smaczna i zdrowa, a robi się właściwie sama.
Z dyni najlepiej jest przygotować zupę-krem. Można też oczywiście dodać kawałki dyni np. do zupy jarzynowej, jednak zwykle dość szybko się w niej rozpadną. No cóż, taka jest dynia.
Jednak teraz, w pełni sezonu na dynię, rzeczywiście warto sięgnąć po to warzywo. rodChociażby dla przełamania kuchennej nudy, ale też z myślą o swoim zdrowiu.
Na zupę najlepsza będzie dynia piżmowa, hokkaido i muszkatołowa. Mają one najbardziej mięsisty i wyraźny w smaku miąższ.
Rodzinny przepis na zupę z dyni
Składniki:
ok. 1,5 kg miąższu dyni
1 l bulionu, najlepiej warzywnego, ale może też być drobiowy
słodka, mielona papryka
gałka muszkatołowa
trochę cukru waniliowego lub esencji waniliowej
sól, pieprz, cukier do smaku
100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie zupy z dyni
Oczyszczony miąższ dyni pokój w sporą kostkę, wsyp do garnka. Zalej bulionem, całość zagotuj. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka.
Zupę zmiksuj, ponownie podgrzej, dopraw do smaku papryką, gałką muszkatołową, cukrem waniliowym, solą, pieprzem i cukrem.
Do zupy wlej mleczko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj. Zupę podawaj z drobnym makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na dyniowe przysmaki. Zobacz, jak przygotować surówkę z dodatkiem dyni, a także proste ciasto dyniowe.
Źródło zdjęcia: canva/voltan1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se