Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis Magdy Gessler na pyszne gołąbki
Nataly Hanin, Getty Images;TRICOLORS/East News

Prosty przepis Magdy Gessler na pyszne gołąbki

3 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Magda Gessler nie raz potrafiła zaskoczyć wszystkich swoimi przepisami, choć tym razem postanowiła postawić na tradycji. Proste i pyszne gołąbki w jej wykonaniu każdy je ze smakiem. Kluczem do sukcesu jest duża ilość majeranku, nadającego daniu wspaniałego aromatu.

Gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Każdy z nas ma na nie sprawdzony przepis. Gołąbki w sosie pomidorowym smakują wspaniale, jednak czasochłonność przepisu skutecznie odstrasza tych, którzy nie mogą poświęcić wielu godzin na gotowanie.

Dlatego poniższa propozycja, na klasyczne gołąbki w szybkim przepisie, pozwala znacznie oszczędzić na czasie samego gotowania. Nie potrzeba do nich również żadnych specjalistycznych umiejętności.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Przepis na gołąbki Magdy Gessler

Składniki

  • 700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)

  • 100 g ryżu

  • 2 cebule

  • 1 biała lub włoska kapusta

  • 1,5 litra bulionu lub rosołu

  • 1 jajko

  • 600 g przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku

  • 1/2 łyżeczki tymianku

W garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty z wyciętym głąbem i oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści. Miękkie liście wyjmuj z garnka, odrywając je kolejno od główki kapusty . W osobnym garnku zagotuj ryż. Po wyjęciu go z wody, odstaw go do wystygnięcia.

Siekaną cebulą podsmaż na ogniu. Wrzuć ją do miski wraz z mięsem, solą, pieprzem, papryką w proszku oraz tymiankiem. Dodaj do masy ryż, jajko i wyrób go dobrze dłonią. Teraz czas na składanie gołąbków

Każdy liść wypełnij porcją farszu i zawiń w kształt gołąbka. Na dnie garnka wyłóż kilka mniej okazałych liści, a na nie połóż gołąbki. Zalej je bulionem z mąką, przecierem, dopraw przyprawami i gotuj pod przykryciem przez 45 minut . Po zagotowaniu podawaj gołąbki z ziemniakami polanymi sosem z gotowania. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T092658.678
undefined

Źródło: LauriPatterson, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: m.wielkiezarcie.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy