Prosty przepis Magdy Gessler na pyszne gołąbki
Magda Gessler nie raz potrafiła zaskoczyć wszystkich swoimi przepisami, choć tym razem postanowiła postawić na tradycji. Proste i pyszne gołąbki w jej wykonaniu każdy je ze smakiem. Kluczem do sukcesu jest duża ilość majeranku, nadającego daniu wspaniałego aromatu.
Gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Każdy z nas ma na nie sprawdzony przepis. Gołąbki w sosie pomidorowym smakują wspaniale, jednak czasochłonność przepisu skutecznie odstrasza tych, którzy nie mogą poświęcić wielu godzin na gotowanie.
Dlatego poniższa propozycja, na klasyczne gołąbki w szybkim przepisie, pozwala znacznie oszczędzić na czasie samego gotowania. Nie potrzeba do nich również żadnych specjalistycznych umiejętności.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Składniki
-
700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
-
100 g ryżu
-
2 cebule
-
1 biała lub włoska kapusta
-
1,5 litra bulionu lub rosołu
-
1 jajko
-
600 g przecieru pomidorowego
-
1 łyżka mąki
-
sól i pieprz
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
1/2 łyżeczki papryki w proszku
-
1/2 łyżeczki tymianku
W garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty z wyciętym głąbem i oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści. Miękkie liście wyjmuj z garnka, odrywając je kolejno od główki kapusty . W osobnym garnku zagotuj ryż. Po wyjęciu go z wody, odstaw go do wystygnięcia.
Siekaną cebulą podsmaż na ogniu. Wrzuć ją do miski wraz z mięsem, solą, pieprzem, papryką w proszku oraz tymiankiem. Dodaj do masy ryż, jajko i wyrób go dobrze dłonią. Teraz czas na składanie gołąbków
Każdy liść wypełnij porcją farszu i zawiń w kształt gołąbka. Na dnie garnka wyłóż kilka mniej okazałych liści, a na nie połóż gołąbki. Zalej je bulionem z mąką, przecierem, dopraw przyprawami i gotuj pod przykryciem przez 45 minut . Po zagotowaniu podawaj gołąbki z ziemniakami polanymi sosem z gotowania. Smacznego.
Źródło: LauriPatterson, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: m.wielkiezarcie.com