Wyjątkowy przepis na pierogi z mięsem w meksykańskim stylu
Pierogi są daniem, które często gości w polskich domach. Przygotowane w wersji meksykańskiej mile zaskoczą niejednego smakosza. Mięsno-warzywny, farsz przyjemnie was rozgrzeje i nasyci. Spróbujcie koniecznie.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy zarówno na bardziej tradycyjne pierogi — takie jak te ruskie — ale też i te bardziej oryginalne np. z kurkami i koperkiem . Przepis na farsz inspirowany daniem kuchni meksykańskiej, chilli con carne, z pewnością ma szansę, by skraść wasze serca.
Przepis na pyszne pierogi meksykańskie
Składniki na ciasto pierogowe:
-
500 g mąki pszennej
-
60 g miękkiego masła
-
1 szklanka wody
-
1 jajo
Składniki na farsz:
-
250 g mielonego mięsa wołowego
-
2 średnie pomidory
-
1 nieduża czerwona papryka
-
½ puszki czerwonej fasoli
-
1 średnia cebula
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka chilli w proszku
-
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
-
oliwa lub olej do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie ją rumienimy. Paprykę i pomidory myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy i dodajemy je do cebuli. Pomidory możemy dodatkowo sparzyć, aby usunąć z nich skórkę.
Do podsmażonych warzyw porcjami wkładamy mięso mielone i szybko przesmażamy. Podlewamy odrobiną wody lub wodą z dodatkiem łyżeczki sosu sojowego i dusimy przez około 20 minut .
Farsz doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie odcedzoną i wypłukaną fasolę z puszki oraz przyprawy. Zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Dodajemy jajo i masło, a następnie sprawnie zagniatamy ciasto, dodając stopniowo letnią wodę .
Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, dzielimy je na dwie części, a każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm , podsypując odrobiną mąki. Z przygotowanego placka wycinamy kółka przy pomocy szklanki.
Formowanie i gotowanie pierogów:
Na każdym z przygotowanych kółek umieszczamy meksykańskie nadzienie , a następnie dokładnie zlepiamy boki, formując pierogi. Zagotowujemy 2 litry wody i dodajemy do niej łyżeczkę soli.
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię . Odcedzamy przy użyciu durszlaka lub wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Wskazówki:
-
Pierogi możemy przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy, że mięso pominiemy, a czas gotowania dania przed wrzuceniem fasoli skrócimy. Do ugotowania papryki i zredukowania pomidorów powinno wystarczyć około 5 minut.
-
Danie smakuje wyśmienicie z dodatkiem kwaśnej śmietany i siekanej kolendry. Możemy podkręcić smak nadzienia, dodatkowo skrapiając je sokiem wyciśniętym z limonki.
-
Pierożki możecie także podać z salsą pomidorową przygotowaną według tego przepisu . Pomińcie jedynie bazylię — nie będzie pasowała do aromatycznego kuminu, który dodajemy do farszu.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: cosdobrego