Smakosze.pl
Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią

pixabay.com

Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią to przepyszne śniadanie w wersji wytrawnej, doprawione bazylią, papryką i pomidorami. To śniadanie nie należy do najtrudniejszych. Jak przygotować tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią? Oto pyszny i sprawdzony przepis.

Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią – składniki:

  • 1 drobno starty ząbek czosnku,

  • 4 kromki bułki paryskiej, chleba tostowego, ewentualnie pszennego,

  • 50 g masła,

  • 2 jajka,

  • 1 łyżka świeżych listków tymianku lub szczypta suszonych ziół,

  • 5 łyżek mleka,

  • płatki chili lub szczypta ostrej albo słodkiej papryki,

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Salsa pomidorowa z bazylią:

  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 2 pomidory,

  • bazylia,

  • 2 łyżki oliwy extra vergine,

  • 1 ząbek czosnku, drobno starty,

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny.

Przygotowanie tostów francuskich z salsą pomidorową i bazylią

Salsa pomidorowa z bazylią:

Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Usuń szypułki i nasiona z sokiem. Miąższ pokrój w kostkę. Do średniej miski wlej oliwę, ocet lub sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek i pomidory z bazylią, a następnie wymieszaj.

Tosty:

W głębokim naczyniu ubij jajka widelcem z mlekiem, solą, pieprzem, czosnkiem, chili lub papryką i ziołami.

Rozgrzej patelnię z połową masła, a gdy zacznie skwierczeć, usuń pianę z wierzchu. Zanurz chleb w jajku, lekko dociśnij i umieść na patelni. Odwracaj po około minucie lub w momencie, gdy staną się brązowe.

Połóż go na ręczniku papierowym lub bezpośrednio na talerzu. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, dodaj świeże masło, a następnie usmaż kolejną porcję tostów. Podawaj z salsą pomidorową.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >