Tradycyjne, autentyczne pierogi ruskie według babci Irenki
Nie od dziś wiadomo, że nasze babcie robiły najlepsze pierogi. Ich smak jest jedną z tych rzeczy, które ciężko zapomnieć. Dziś sięgniemy po recepturę babci Irenki na pierogi ruskie. Sekretem jest dodatek w postaci bryndzy.
Pierogi są jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Wychowało się na nich wiele pokoleń smakoszy. Dawniej pierogi ruskie przygotowywano odrobinę inaczej. Na szczęście wciąż możemy korzystać z niezawodnych babcinych przepisów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Babcine pierogi z niecodziennym dodatkiem
Bez wątpienia pierogi są uwielbianym specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Istnieje wiele rodzajów zawiniątek z ciasta. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pierogi dominikańskie.
Tym razem wypróbujemy przepis na pierogi ruskie. Babcia Irenka z pewnością wiedziała co dobre. Jej pierogi charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Wszystko za sprawą bryndzy i niecodziennych przypraw. Jakie składniki musimy przygotować?
Ciasto:
500 g mąki
250 ml gorącej wody
10 ml oleju
10 g soli
Farsz:
10 ziemniaków
250 g twarogu tłustego
125 g bryndzy
gałka muszkatołowa
15 g masła
2 cebule
odrobina cukru
biały pieprz
sól
Pierogi ruskie według receptury babci Irenki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy już wystygną, ubijamy je jak na purée. Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy ją na maśle z dodatkiem soli i cukru. Gdy będzie złocista, łączymy ją razem z ziemniakami.
Twaróg rozgniatamy razem z bryndzą i dodajemy do ziemniaków. Farsz solidnie doprawiamy pieprzem. Wzbogacamy go również o odrobinę gałki muszkatołowej i sól. Całość starannie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy razem z solą do sporej miski. Dolewamy do niej olej oraz gorącą wodę. Urabiamy ciasto, które powinno mieć konsystencję zbliżoną do plasteliny. Gotowy wyrób rozwałkowujemy na blacie i wycinamy z niego okręgi.
Na środku każdego kawałka ciasta umieszczamy farsz i lepimy pierogi. Wkładamy je do osolonego wrzątku partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, powinny gotować się jeszcze przez 3 minuty. Godny uwagi jest również przepis z 1920 roku na pierogi ruskie.
Canva / macniak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker