Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjne, autentyczne pierogi ruskie według babci Irenki
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 02.08.2021 02:00

Tradycyjne, autentyczne pierogi ruskie według babci Irenki

Pierogi według babcinej receptury
Canva / bonchan

Nie od dziś wiadomo, że nasze babcie robiły najlepsze pierogi. Ich smak jest jedną z tych rzeczy, które ciężko zapomnieć. Dziś sięgniemy po recepturę babci Irenki na pierogi ruskie. Sekretem jest dodatek w postaci bryndzy.

Pierogi są jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Wychowało się na nich wiele pokoleń smakoszy. Dawniej pierogi ruskie przygotowywano odrobinę inaczej. Na szczęście wciąż możemy korzystać z niezawodnych babcinych przepisów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babcine pierogi z niecodziennym dodatkiem

Bez wątpienia pierogi są uwielbianym specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Istnieje wiele rodzajów zawiniątek z ciasta. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pierogi dominikańskie.

Tym razem wypróbujemy przepis na pierogi ruskie. Babcia Irenka z pewnością wiedziała co dobre. Jej pierogi charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Wszystko za sprawą bryndzy i niecodziennych przypraw. Jakie składniki musimy przygotować?

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 250 ml gorącej wody

  • 10 ml oleju

  • 10 g soli

Farsz:

  • 10 ziemniaków

  • 250 g twarogu tłustego

  • 125 g bryndzy

  • gałka muszkatołowa

  • 15 g masła

  • 2 cebule

  • odrobina cukru

  • biały pieprz

  • sól

Pierogi ruskie według receptury babci Irenki

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy już wystygną, ubijamy je jak na purée. Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy ją na maśle z dodatkiem soli i cukru. Gdy będzie złocista, łączymy ją razem z ziemniakami.

Twaróg rozgniatamy razem z bryndzą i dodajemy do ziemniaków. Farsz solidnie doprawiamy pieprzem. Wzbogacamy go również o odrobinę gałki muszkatołowej i sól. Całość starannie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.

Mąkę przesiewamy razem z solą do sporej miski. Dolewamy do niej olej oraz gorącą wodę. Urabiamy ciasto, które powinno mieć konsystencję zbliżoną do plasteliny. Gotowy wyrób rozwałkowujemy na blacie i wycinamy z niego okręgi.

Na środku każdego kawałka ciasta umieszczamy farsz i lepimy pierogi. Wkładamy je do osolonego wrzątku partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, powinny gotować się jeszcze przez 3 minuty. Godny uwagi jest również przepis z 1920 roku na pierogi ruskie.

Pierogi ruskie
Pierogi ruskie

Canva / macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi