Smakosze.pl
Pierogi według babcinej receptury

Canva / bonchan

Tradycyjne, autentyczne pierogi ruskie według babci Irenki

2 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie od dziś wiadomo, że nasze babcie robiły najlepsze pierogi. Ich smak jest jedną z tych rzeczy, które ciężko zapomnieć. Dziś sięgniemy po recepturę babci Irenki na pierogi ruskie. Sekretem jest dodatek w postaci bryndzy.

Pierogi są jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Wychowało się na nich wiele pokoleń smakoszy. Dawniej pierogi ruskie przygotowywano odrobinę inaczej. Na szczęście wciąż możemy korzystać z niezawodnych babcinych przepisów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babcine pierogi z niecodziennym dodatkiem

Bez wątpienia pierogi są uwielbianym specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Istnieje wiele rodzajów zawiniątek z ciasta. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pierogi dominikańskie.

Tym razem wypróbujemy przepis na pierogi ruskie. Babcia Irenka z pewnością wiedziała co dobre. Jej pierogi charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Wszystko za sprawą bryndzy i niecodziennych przypraw. Jakie składniki musimy przygotować?

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 250 ml gorącej wody

  • 10 ml oleju

  • 10 g soli

Farsz:

  • 10 ziemniaków

  • 250 g twarogu tłustego

  • 125 g bryndzy

  • gałka muszkatołowa

  • 15 g masła

  • 2 cebule

  • odrobina cukru

  • biały pieprz

  • sól

Przepyszna surówka z selera

Szybka surówka z selera korzeniowego z rodzynkami

CZYTAJ DALEJ

Pierogi ruskie według receptury babci Irenki

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy już wystygną, ubijamy je jak na purée. Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy ją na maśle z dodatkiem soli i cukru. Gdy będzie złocista, łączymy ją razem z ziemniakami.

Twaróg rozgniatamy razem z bryndzą i dodajemy do ziemniaków. Farsz solidnie doprawiamy pieprzem. Wzbogacamy go również o odrobinę gałki muszkatołowej i sól. Całość starannie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.

Mąkę przesiewamy razem z solą do sporej miski. Dolewamy do niej olej oraz gorącą wodę. Urabiamy ciasto, które powinno mieć konsystencję zbliżoną do plasteliny. Gotowy wyrób rozwałkowujemy na blacie i wycinamy z niego okręgi.

Na środku każdego kawałka ciasta umieszczamy farsz i lepimy pierogi. Wkładamy je do osolonego wrzątku partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, powinny gotować się jeszcze przez 3 minuty. Godny uwagi jest również przepis z 1920 roku na pierogi ruskie.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Canva / macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >