Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy sposób na puszystą jajecznicę
Jajecznica
canva/jabiru

Wyjątkowy sposób na puszystą jajecznicę

1 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajecznica może kojarzyć się z daniem banalnie prostym do zrobienia, którego nie trzeba ulepszać. Okazuje się, że istnieje sposób znacznie przyjemniejszy niż zwykłe wbicie jajek na patelnie. Energicznym mieszaniem i zamianą oleju na mleko, można zrobić wyjątkowo puszystą, a zarazem kremową jajecznicę.

Jajecznica przez większość ludzi przygotowywana jest poprzez wlanie jajek na patelnie z tłuszczem i okazjonalnym mieszaniem, aby nic nie przywarło do dna. Wystarczy zastąpić tłuszcz mlekiem, aby cieszyć się jeszcze lepszym śniadaniem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszystą jajecznicę

Składniki:

  • 4 jajka

  • 75 ml mleka

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wlania na patelnie mleka i doprowadzenia go do wrzenia. Następnie wbij na nią jajka i natychmiast zacznij je mieszać szpatułką lub rózgą kuchenną.

Co kilkadziesiąt sekund zdejmuj i ponownie stawiaj na gazie naczynie, cały czas energicznie mieszając. Wprowadzasz dzięki temu więcej powietrza do jajek , a także rozbijasz ścięte grudki na mniejsze.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, dopraw jajka solą oraz pieprzem. Podawaj z chrupiącym tostem posmarowanym masłem oraz podsmażonym na złoto boczkiem. Smacznego.

Podobną metodę stosuje znany szef kuchni i prezenter kulinarny, Gordon Ramsa. Ubija on gotujące się jajka razem z mlekiem na rozgrzanym maśle, co tworzy puszystą i delikatną konsystencję.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Jajecznica

Źródło zdjęcia: canva/PeteerS, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl