Smakosze.pl Przepisy Wylewam mleko z dodatkami na brzoskwinie i po chwili mam smakowity deser
YouTube/@schone desserts

Wylewam mleko z dodatkami na brzoskwinie i po chwili mam smakowity deser

20 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Masz ochotę na słodki deser po obiedzie, ale nie masz pomysłu, co zrobić? Zerknij na ten przepis i zrób niespodziankę swoim bliskim. Jest niezwykle prosty i bardzo brzoskwiniowy.

Deser inny niż wszystkie

Deser to nieodłączny element jadłospisu. Stanowi idealne uzupełnienie obiadu. Zgodnie z regułą musi być słodki, ale nie tyle, aby było ci niedobrze. Najlepiej, kiedy jest owocowy, a słodycz bierze się właśnie z naturalnych cukrów.

Idealną propozycją jest ten deser, którego podstawą są brzoskwinie. Gwarantują udany deser dla całej rodziny. Będzie idealnie pasował do mocnej i gorzkiej kawy.

kawa.jpg
Canva/@GabiSanda

Co będzie ci potrzebne do przygotowania tego deseru?

Do tego smakowitego deseru będziesz potrzebować tylko kilka składników. Podobny przepis znajdziesz na kanale schone desserts, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 400 ml soku brzoskwiniowego
  • 150 g mleka skondensowanego
  • 300 ml mleka
  • 80 g skrobi
  • 250 g serka śmietankowego
  • 2 brzoskwinie
  • 30 g cukru

Deser inny, ale też bardzo prosty

Zacznij od odcedzenia brzoskwiń z puszki i przełóż je do miski. Dodaj mleko skondensowane i zblenduj na jednolitą konsystencję. Dodaj sok brzoskwiniowy, mleko, skrobie i wymieszaj trzepaczką.

Całość przelej do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając . Po zgęstnieniu dodaj serek. Mieszaj do połączenia składników. Całość przelej do formy do pieczenia i odstaw do lodówki.

Brzoskwinie obierz i pokrój w cienkie plasterki . Rozgrzej olej na patelni i dodaj skrojone plastry, wsyp cukier. Smaż do momentu zmięknięcia owoców. Następnie wyciągnij masę z brzoskwiń i mleka z lodówki. Na jej wierzch wyłóż podsmażoną brzoskwinię . Odstaw do momentu zgęstnienia w lodówce na oko 4 godziny . Po tym czasie krój na kawałki i podawaj swoim gościom. Będą zachwyceni. Sprawdź, co Strzelczyk robi ze schabu oraz na co zwracać uwagę, kupując pączki .

brzoskwinia.jpg
Canva/@GerdSchiffler
To moje popisowe danie. Ten kurczak jest tak obłędny, że wszyscy proszą o dokładki
Zamówili nad Morskim Okiem 3 placki ziemniaczane. Cena brzmi jak żart, jednak to nic przy kiełbasie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy