Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj te 3 składniki, a otrzymasz przepyszny sos. Pasuje do niemal każdej, letniej surówki
canva/MarenWischnewski; Screen z filmu na kanale YouTube lifestyle_by_jo.b

Wymieszaj te 3 składniki, a otrzymasz przepyszny sos. Pasuje do niemal każdej, letniej surówki

24 lipca 2023

Sos do sałatek nie musi być nudny. Z 3 produktów, dostępnych w każdym sklepie, bez trudu przygotujesz aromatyczny i pełen smaku dodatek do świeżych warzyw. Wykonanie go zajmie tylko chwilę, a smak zachwyci niemal każdego.

Przepis na wyśmienity sos balsamiczny

Dobry sos do sałatek podkreśli smak niejednej warzywnej kompozycji. Zamiast kupować gotowe mieszanki, zaopatrzcie się w 3 produkty — dobrej jakości oliwę z oliwek, aromatyczny ocet balsamiczny i płynny miód lub syrop klonowy. Nie raz ta prosta kompozycja uratuje letni lunch.

Składniki:

  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 10-20 g miodu
  • sól i pieprz (opcjonalnie)
Moja babcia robi najlepszy dżem z czarnej porzeczki. Nie ma doskonalszych proporcji

Jak zrobić prosty sos do sałatek? Wystarczą 3 składniki

W szklance, a jeszcze lepiej w słoiku, umieszczamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz miód. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Jeśli chcemy, możemy dodać odrobinę soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz.

Wskazówka: zamiast miodu możecie dodać syrop klonowy lub konfiturę malinową. Też będzie pysznie, a sos będzie wegański.

Do czego pasuje sos balsamiczny?

Tego słodko-kwaśnego sosu z powodzeniem używajcie do kompozycji opartych na ulubionych sałatach i sezonowych warzywach np. ogórków, dojrzałych w słońcu pomidorach. Pasuje także do sałatek z serem typu feta, mozzarella czy halloumi.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sosy. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować chrupiące tzatziki z kalarepą . Być może skusi was też pomysł na sos winegret w 3 odsłonach .

Sos balsamiczny lepszy niż winegret.png
canva/vanillaechoes
Przed samym upieczeniem dodaj ją do babki ziemniaczanej. Jej smak od razu poszybuje
Wczoraj odkryłam dlaczego rosół mojej mamy smakuje o niebo lepiej niż mój. Muszę to zmienić
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy