Moja babcia robi najlepszy dżem z czarnej porzeczki. Nie ma doskonalszych proporcji
Czarna porzeczka ma wielu wiernych fanów. Te sezonowe owoce mają charakterystyczny smak i wiele właściwości leczniczych. Czarną porzeczkę warto wykorzystać do przygotowania wyjątkowego dżemu. Moja babcia robi go najlepiej. Sekret smaku tkwi w proporcjach słodko-kwaśnego smarowidła.
Czarna porzeczka-pyszna i zdrowa
Czarna porzeczka to owoc pełen smaku i zdrowia, który dostarcza nam całej masy witamin i minerałów. W czarnej porzeczce znajdziemy dużo witaminy C, B, A, E, a także sporo potasu, wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Czarną porzeczkę najczęściej stosuje się podczas stanów obniżonej odporności, infekcji, a także, gdy dokucza nam próchnica i paradontoza.
Jedzenie czarnej porzeczki dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wzmacnia układ krwionośny, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Polecam przepis mojej babci na pyszny dżem z czarnej porzeczki. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji- one decydują o wyjątkowym smaku dżemu.
Dlaczego w sklepach sprzedawane są pomidory bez szypułek? Powód jest inny niż myślicieJak przygotować dżem z czarnej porzeczki?
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- ok.400- 500 g cukru
Czarne porzeczki obieramy- nie mogą mieć one zanieczyszczeń i listków. Owoce płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Wrzucamy do dużego garnka i zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 2 godziny. Warto pamiętać, że naczynie nie może być przykryte, woda musi odparować.
Trzeba często mieszać owoce z cukrem. Teraz trzeba zrobić próbę i na zmrożony wcześniej w lodówce talerz nałóż odrobine dżemu. Jeśli spłynie- to musisz dalej gotować dżemu. Jeśli jednak zastygnie i utworzy się na nim skórka- jest już gotowy. Dżem nakładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie lub piekarniku.
Smakołyk z czarnej porzeczki- jedz go na zdrowie
Dżemu z czarnej porzeczki jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ważne jest dokładne przebranie i umycie owoców. Nie może być w nich żądnych zanieczyszczeń. Ten słodki smakołyk robi się właściwie sam. Jednak musimy pamiętać o częstym mieszaniu dżemu z czarnej porzeczki.
Dżem z przepisu mojej babci jest wyjątkowo pyszny i ma słodko-kwaśny smak. Smakuje z pieczywem, ale też jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Będzie smakował całej rodzinie. Pisaliśmy o innym aromatycznym dżemie. Podawaliśmy też przepis na dżem z gruszki żurawiny.
Źródło: haps.pl