Wymieszaj w proporcji 5:1 i zanurz truskawki. Szybko nie zgniją i nie spleśnieją
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Jak jednak można przedłużyć świeżość owoców, jeśli nie zostaną zjedzone tuż po zakupie? Aby dłużej pozostały apetyczne i bez oznak psucia, warto przepłukać je w wodzie z octem. Dzięki temu będą się dobrze przechowywać przez znacznie dłuższy czas.
Prosta mieszanka jest bardzo skuteczna
Truskawki to jedne z najbardziej popularnych owoców sezonowych. Zawierają wiele witamin, przez co cieszą nie tylko smakiem, ale też licznymi korzyściami zdrowotnymi. Są jednak owocami bardzo wrażliwymi i dość szybko się psują. Jeśli więc kupisz za dużą ich ilość do bezpośredniego spożycia, warto utrwalić je w prosty sposób.
Będzie nim umycie truskawek w wodzie z dodatkiem octu. Zabieg ten nie tylko zniszczy z powierzchni niepożądane drobnoustroje, które przyspieszają psucie się owoców, ale też pomoże wymyć z nich resztki środków ochrony roślin.
Jak przeprowadzić mycie truskawek w wodzie z octem?
Mycie truskawek jest bardzo proste . Zacznij od nalania do miski zimnej wody. Następnie dodaj do niej ocet w proporcji 5:1 . Do uzyskanego roztworu włóż owoce.
Truskawki w wodzie z octem powinny leżeć ok. 5 minut . Jeśli były na nich szkodliwe osady, pozostaną w płynie, powodując jego zmętnienie . Jest to namacalny dowód na to, ile zanieczyszczeń znajdowało się na truskawkach .
Po wypłukaniu truskawek w wodzie z octem, przełóż je na durszlak . Następnie obficie spłucz owoce bieżącą wodą. Na koniec osusz je i wstaw do lodówki. Wcześniej możesz je dodatkowo posypać cukrem, który wchłonie nadmiar wody i zapobiegnie psuciu się owoców.
Jakie są jeszcze sposoby na przedłużenie świeżości truskawek?
Dobrym sposobem na przedłużenie świeżości truskawek jest także umycie ich w roztworze z dodatkiem sody oczyszczonej . Tę rozrabiamy w świeżej porcji wody. Na każdy litr płynu przypada 1 łyżeczka proszku. Po takiej kąpieli owoce opłucz pod kranem i osusz .
Przed myciem truskawek nie usuwaj z nich szypułek
. Tę czynność lepiej zostawić sobie na sam koniec. Teraz możesz wstawić truskawki do lodówki i spożyć w ciągu doby.
Ewentualnie tak przygotowane owoce nadają się też do przerobienia na dżemy czy kompoty.
Jest to więc szybki sposób na wstępne utrwalenie owoców, tak by zapobiec ich pleśnieniu czy gniciu.
Rolnik wpadł na fenomenalny pomysł na sprzedaż truskawek
.
Knedle z
Cukinia po indyjsku bije na głowę inne przetwory. Wyrazista zalewa jest hitem
owocami zachwycą smakiem całą rodzinę
.