Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Janina zachwyciła Michela Morana. Jej domowy makaron nie ma sobie równych

Babcia Janina zachwyciła Michela Morana. Jej domowy makaron nie ma sobie równych

Domowy makaron zachwycił Michela Morana
Screen z filmu na kanale YouTube tvnpl

Domowy makaron nie ma sobie równych. Zaprezentowany przez babcię Janinę, uczestniczkę MasterChefa, przepis na ravioli zachwycił nawet Michel Morana. Jest prosty, a danie przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
 

Prosty przepis na domowy makaron ravioli

Włoski przysmak przypominający polskie pierogi przekona do siebie nawet osoby, które za makaronem nie przepadają. W ravioli kluczowe jest ciasto, do którego — w przeciwieństwie do tradycyjnych zlepieńców — dodaje się żółtka. Nadają mu pięknego koloru.

Babcia Janina korzysta też z oliwy, która pomaga uzyskać odpowiednio elastyczną masę, której formowanie nie stanowi problemu. Zamykać w niej można dowolny farsz — zarówno ten mięsny, jak i warzywny. Warto zatem od razu przygotować większą porcję i kilak smaków dania.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka z dużych jaj
  • 40 ml oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 1 łyżeczka soli
  • zimna woda
Makłowicz pokazał synów. Powód nie mieści się w głowie, posypały się gratulacje

Jak zrobić znakomity domowy makaron? Babcia Janina pokazała przepis

Danie, które zachwyciło Michela Morana nie wymaga zbyt wiele pracy. Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę. W misce umieszczamy żółtka i dokładnie łączymy je z oliwą z oliwek.

Powstałą emulsję przelewamy do mąki, w której wcześniej formujemy dołek. Wlewamy nieco wody i wyrabiamy. Gdy uzyskamy zwartą masę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy go w dość szerokie prostokąty.

Każdy z nich na jednym z dłuższych boków wypełniamy porcjami farszu — bliżej brzegu i zachowując odstępy. Drugą częścią masy przykryjemy tę z nadzieniem i dociśniemy, formując kwadratowe pierożki. Dokładnie sklejamy i rozcinamy. Gotujemy w osolonym wrzątku po kilka minut.

Jak podać ravioli?

Wypełniony farszem makaron w formie pierożków jest już kompletnym daniem. Wykończyć można go bazującym na oliwie sosem czy tłuszczem z dodatkiem ziół — tu zależnie od zawartości sakiewki. Do serów czy warzyw będą pasowały np. bazylia, oregano czy rozmaryn.

Na naszej znajdziecie inne przepisy na domowy makaron. Sprawdźcie koniecznie jak wykonać pyszną krajankę do rosołu. Być może skusi was też prosty patent na makaron z aromatycznym zielonym pesto.

Domowy makaron babci Janiny.png
canva/Wiktory

Źródło: YT/tvnpl

Tagi: Makaron Danie