Smakosze.pl Porady Wyparzenie słoika to za mało. Wystarczy prosty trik, a zakwas z buraków nie pleśnieje
Fot. Shutterstock/Kingapl

Wyparzenie słoika to za mało. Wystarczy prosty trik, a zakwas z buraków nie pleśnieje

13 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Każdy wie, że domowy zakwas z buraków gwarantuje doskonały smak czerwonego barszczu. Niestety, czasami pojawia się w nim pleśń, a to całkowicie dyskwalifikuje zakwas do przygotowania z niego świątecznej zupy. Dlatego koniecznie dowiedz się, co zrobić, żeby zakwas z buraków nie spleśniał.

Domowy zakwas z buraków

Choć do wigilijnego stołu zasiądziemy dopiero za dwa tygodnie, przygotowania do świąt zaczynają się znacznie wcześniej. Wiedzą o tym wszyscy kucharze, którzy czerwony barszcz zamierzają przygotować na podstawie tradycyjnego przepisu . A ten, jak wiadomo, wymaga wcześniejszego przygotowania domowego zakwasu z buraków.

Za parę dni wiele gospodyń nastawi zakwas, dlatego już teraz prezentujemy trik, dzięki któremu ten najważniejszy składnik zupy nie ulegnie zepsuciu. Pamiętaj, że pleśń w zakwasie z buraków sprawia, że nie można go użyć. Na szczęście z tym sposobem uda ci się tego uniknąć.

bu raki.jpg
Fot. Canva/Magone
Każdy dostanie dziś w Biedronce kostkę masła gratis. Wystarczy spełnić 1 warunek

Pleśń w zakwasie z buraków

Domowy zakwas z buraków powstaje w wyniku fermentacji warzyw. To dzięki temu procesowi ugotowana z niego zupa jest odpowiednio kwaśna i wyrazista. Niestety, czasami zdarza się tak, że pomimo starań w zakwasie pojawi się pleśń, a wtedy bezzwłocznie należy się go pozbyć.

Wiele kucharek i kucharzy twierdzi, że zakwas kiśnie przez niedomyty słój do kiszenia lub przez inne zanieczyszczenia, które się do niego przedostały. Zachowanie higieny jest oczywiście ważną kwestią podczas gotowania, ale warto poznać także sposób, dzięki któremu na pewno unikniesz powstania pleśni.

Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić

Co zrobić, żeby zakwas z buraków nie spleśniał?

Najczęstszym powodem spleśnienia zakwasu, jest wypłynięcie kawałka warzywa lub którejś z przypraw na powierzchnię. Pleśń ma wtedy możliwość osadzenia się na składniku i rozwinięcia. Dlatego trzeba temu zapobiec i ochronić domowy zakwas z buraków.

Można zrobić to w bardzo łatwy sposób. Wystarczy w czystą gazę zawinąć zarówno buraki, jak i przyprawy, a następnie związać ją i umieścić na dnie słoika. Dopiero wtedy można zalać składniki wodą i oczekiwać. Dzięki temu prostemu patentowi żaden składnik nie dostanie się na powierzchnię, a zakwas wyjdzie idealny. Wypróbuj sposób, a już nigdy nie zrobisz inaczej.

Sprawdź także, czego nie dodawać do rosołu oraz zobacz, co możesz przygotować z cebuli .

barszcz.jpg
Fot. Canva/Marcin Jucha
Ugotuj kaszę, wbij jajka i odpal blender. Wyśmienity obiad na piątek
Wigilijne śledzie w śmietanie będą gorzkie i niesmaczne. Wszystko przez 1 błąd
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy