Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obierz cebulę i połóż ją na pokrywce od słoika. Patent na medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.12.2024 09:37

Obierz cebulę i połóż ją na pokrywce od słoika. Patent na medal

obieranie cebuli
Fot. Shutterstock/SergeyPerm73

Cebula ma nie tylko warstwy, ale i… tajemnicę. Okazuje się, że z tego warzywa można przygotować niecodzienną i mało znaną przekąskę. Smażona cebula zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem, bo kształtem przypomina kwiat. Poznaj przepis, a dowiesz się, jak przygotować przekąskę z cebuli.

Nietypowa przekąska z cebuli

Cebula jest dodatkiem do wielu dań, ale praktycznie nigdy nie występuje w pojedynkę. Oczywiście najpopularniejszą przekąską z cebuli są krążki cebulowe, ale nijak się one mają do przysmaku, który przygotujesz z przepisu umieszczonego poniżej. Jest nie tylko smaczny, ale też świetnie się prezentuje.

Przekąska jest niezwykle prosta w przygotowaniu i przede wszystkim pyszna. Kiedy twoi bliscy spróbują warzywa w tej wersji, zapomną o kalorycznych i przetworzonych chipsach. Domowy przysmak przewyższa je wielokrotnie.

nacinanie cebuli.jpg
Fot. Canva/ABedov
USA zakazało, a Polacy wciąż kupują. Ta przyprawa jest popularna w cukiernictwie

Cebula i kilka dodatków

Jak już wiesz, przekąska składa się głównie z cebuli i to ona jest najważniejszym składnikiem. Aby odpowiednio smakowała, niezbędne są także inne dodatki. Przygotujesz z nich chrupiącą panierkę, dzięki której warzywo nabiera odpowiedniego smaku. Niezbędnych składników nie ma zbyt wiele, a w dodatku są na tyle powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. 

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  •  kostki lodu
  • olej

Przepis na smażoną cebulę

Rozpocznij od obrania cebuli z łupin. Następnie u podstawy cebuli odetnij końcówkę i wstaw ją do pokrywki od słoika. W ten sposób w prosty sposób ją pokroisz. Natnij cebulę najpierw na krzyż, a następnie wykonaj kolejne dwa nacięcia pomiędzy wykonanymi już nacięciami. Dzięki temu warzywo będzie przypominało rozłożysty kwiat.

Do miski wlej zimną wodę i dodaj kilka kostek lodu. Włóż do niej cebulę i pozostaw na kilkanaście minut. W tym czasie przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę pszenną, kukurydzianą, a także wszystkie przyprawy. Wymieszaj składniki.

Cebulę zamocz w mleku, a następnie w przygotowanej mieszance. Następnie powtórz czynność, aby na koniec cebulę obtoczyć w bułce tartej. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Włóż do niego cebulę i smaż ją, do momentu aż nabierze głębokiego koloru. Tak przygotowaną przekąskę podawaj z ulubionym sosem, a będzie smakowała doskonale.

Sprawdź także, jaką cukierniczą przyprawę wycofano w USA oraz poznaj przepis na doskonałe świąteczne ciasto

kwiat z cebuli.jpg
Fot. YouTube/Haps