Obierz cebulę i połóż ją na pokrywce od słoika. Patent na medal
Cebula ma nie tylko warstwy, ale i… tajemnicę. Okazuje się, że z tego warzywa można przygotować niecodzienną i mało znaną przekąskę. Smażona cebula zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem, bo kształtem przypomina kwiat. Poznaj przepis, a dowiesz się, jak przygotować przekąskę z cebuli.
Nietypowa przekąska z cebuli
Cebula jest dodatkiem do wielu dań, ale praktycznie nigdy nie występuje w pojedynkę. Oczywiście najpopularniejszą przekąską z cebuli są krążki cebulowe, ale nijak się one mają do przysmaku, który przygotujesz z przepisu umieszczonego poniżej. Jest nie tylko smaczny, ale też świetnie się prezentuje.
Przekąska jest niezwykle prosta w przygotowaniu i przede wszystkim pyszna. Kiedy twoi bliscy spróbują warzywa w tej wersji, zapomną o kalorycznych i przetworzonych chipsach. Domowy przysmak przewyższa je wielokrotnie.
USA zakazało, a Polacy wciąż kupują. Ta przyprawa jest popularna w cukiernictwieCebula i kilka dodatków
Jak już wiesz, przekąska składa się głównie z cebuli i to ona jest najważniejszym składnikiem. Aby odpowiednio smakowała, niezbędne są także inne dodatki. Przygotujesz z nich chrupiącą panierkę, dzięki której warzywo nabiera odpowiedniego smaku. Niezbędnych składników nie ma zbyt wiele, a w dodatku są na tyle powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni.
Składniki:
- 2 cebule
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- woda
- kostki lodu
- olej
Przepis na smażoną cebulę
Rozpocznij od obrania cebuli z łupin. Następnie u podstawy cebuli odetnij końcówkę i wstaw ją do pokrywki od słoika. W ten sposób w prosty sposób ją pokroisz. Natnij cebulę najpierw na krzyż, a następnie wykonaj kolejne dwa nacięcia pomiędzy wykonanymi już nacięciami. Dzięki temu warzywo będzie przypominało rozłożysty kwiat.
Do miski wlej zimną wodę i dodaj kilka kostek lodu. Włóż do niej cebulę i pozostaw na kilkanaście minut. W tym czasie przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę pszenną, kukurydzianą, a także wszystkie przyprawy. Wymieszaj składniki.
Cebulę zamocz w mleku, a następnie w przygotowanej mieszance. Następnie powtórz czynność, aby na koniec cebulę obtoczyć w bułce tartej. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Włóż do niego cebulę i smaż ją, do momentu aż nabierze głębokiego koloru. Tak przygotowaną przekąskę podawaj z ulubionym sosem, a będzie smakowała doskonale.
Sprawdź także, jaką cukierniczą przyprawę wycofano w USA oraz poznaj przepis na doskonałe świąteczne ciasto.