Wypij codziennie 2 łyżki od zupy, pokonasz zmęczenie i stany zapalne. Pomaga też na jelita
To jeden z najczęściej spotykanych soków owocowych, zwłaszcza w przepisach kulinarnych i jako dodatek do napojów i deserów. Ale czy picie soku z cytryny jest rzeczywiście dobre dla zdrowia, jak dziś uważa wiele osób? Wszystko zależy.
Sok z cytryny
Częścią ceremoniału nadania Orderu Uśmiechu jest wychylenie pucharu soku z cytryny i uśmiechnięcie się. Trzeba przyznać, że nie jest to takie łatwe. Sok z cytryny to jeden z najbardziej kwaśnych przedstawicieli tej kategorii produktów. Wypicie takiego soku wygląda jak rodzaj próby – nie każdy organizm dobrze to zniesie.
Jednak z drugiej strony uważamy sok z cytryny za kwintesencję zdrowia. Dlatego, zwłaszcza na diecie , chętnie sięgamy po niego jako produkt mający wspierać walkę ze słabościami organizmu i nadwagą . Co więc wiemy na temat tego, jak sok z cytryny pić, a jak nie pić?

Zdrowy sok z cytryny
Sok cytrynowy oczywiście ma w sobie dużo zdrowotnych właściwości . Poczynając chociażby od witamin. Jest legendarny, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Jednak większość z nas nie cierpi na niedostatek tej akurat witaminy. Zwłaszcza że przekonanie, jakoby pomagała ona zwalczać przeziębienie, to jeden z najbardziej rozpowszechnionych mitów w medycynie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
W soku tym mamy jednak więcej – witaminy E i te z grupy B, fosfor, magnez czy potas. Cytryna działa też przeciwzapalnie – z tym wszystkim zwiększa więc odporność organizmu. A przy tym pobudza pracę jelit i nakręca organizm do redukowania tkanki tłuszczowej.

Cytryna na diecie
W diecie mamy więc wiele zastosowań dla soku z tego owocu. Wiele osób dolewa go do wody, której picie jest warunkiem dobrego samopoczucia . To właśnie dzięki niesłodzonym lemoniadom łatwiej włączyć do diety więcej wody w miejsce słodkich napojów. Sok z cytryny dodany do kawy podbije jej smak, nie zwiększając kaloryczności. Kawa taka bardziej więc pobudza , a to podwójne pobudzenie przydaje się, kiedy staramy się jeść mniej i mamy skłonność do ospałości.
Jednak należy uważać, żeby z cytryną nie przesadzić . Tak intensywny kwas może mieć wiele skutków ubocznych, poczynając od oddziaływania na nadwrażliwe zęby. Już w żołądku też potrafi wyrządzić krzywdę, prowadząc do nadkwasoty, zgagi i refluksu. Oczywiście nadmiar kwasów jest też bardzo szkodliwy dla osób, które borykają się z wrzodami żołądka.

Co za kwaśno, to niezdrowo
Dlatego nie należy przesadzać, jeśli chodzi o dodawanie cytryny do napojów i potraw. Co do zasady najlepiej ograniczyć się do dwóch łyżek dziennie, czyli 30 ml. To tyle cytryny, ile udaje się wycisnąć z połówki dojrzałego owocu.
Owoce te warto jednak mieć zawsze pod ręką . Zawarte w niej kwasy świetnie doprawiają ryby i sałatki. Cytryną można zastąpić ocet w sosie winegret. Można też marynować nią np. kurczaka przed usmażeniem. A jeśli kilka kropel cytryny jest ceną za to, że będziemy pili więcej wody – nie należy się tu wahać.
Poznaj też jedną z najzdrowszych ryb – mirunę i wypróbuj przepis na rybny gulasz Ewy Wachowicz .
