Takie pierogi od lat robię na Wielkanoc. Farsz to mistrzostwo świata

W moim domu pierogi od lat przyrządzam na Wielkanoc. Zwykle podaję je na obiad w Wielką Sobotę lub Wielki Poniedziałek. Ten farsz to mistrzostwo świata, a moja rodzina już nie wyobraża sobie bez nich świąt.
Hitowe pierogi na Wielkanoc
Pierogi na Wielkanoc? To danie przecież najbardziej kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem. Na Wigilię podajemy je najczęściej z kapustą, grzybami i okrasą z cebuli. Mało kto jednak podaje to kultowe danie na święta wielkanocne, a szkoda.
Farsz do pierogów na Wielkanoc przyrządzamy z tradycyjnych produktów: białej kiełbasy, chrzanu i majeranku. To doskonałe połączenie, zwłaszcza, gdy zamkniemy je w delikatnym, sprężystym cieście.
Przepis na pierogi na Wielkanoc dawno temu znalazłam w starej książce kucharskiej. Zrobiłam je na próbę i od tego czasu nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Cała moja rodzina je uwielbia.

Przepis na pierogi z farszem z białej kiełbasy
Te pierogi będą idealne na Wielkanoc. Po ugotowaniu podaj je prosto z wody lub z okrasą z cebuli. Rodzina będzie zachwycona! Pamiętaj również, że przed przygotowywaniem farszu, białą kiełbasę należy sparzyć. Sposób parzenia wyjaśniłam poniżej.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- 50 g roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na farsz:
- 1,5 kg surowej, białej kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- sól, pieprz
- chrzan
- masło do smażenia
Jak zrobić pierogi na Wielkanoc?
Na początku przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj masło, wlej wodę i wsyp sól. Całość wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i sprężyste. Z ciasta wyrób kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Przygotuj kiełbasę: włóż ją do garnka, zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia. Wyłącz palnik i pozostaw na 20 minut. Taki zabieg nazywamy parzeniem kiełbasy. Po tym czasie wyjmij ją z garnka i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj farsz: cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę i odstaw. Z kiełbas usuń osłonkę i przełóż je do miski. Dodaj przygotowaną cebulę z czosnkiem i wymieszaj.
Farsz dopraw do smaku majerankiem, chrzanem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj kółka i w każde z nich nałóż niewielką ilość farszu. Zlep brzegi.

Pierogi gotuj przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Podaj prosto z wody lub z okrasą z cebuli, smacznego!
Na Wielkanoc polecamy również wyśmienite kotlety z jajkiem oraz pasztet Remigiusza Rączki. Będzie hitem na świątecznym stole.






































