Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie pierogi od lat robię na Wielkanoc. Farsz to mistrzostwo świata
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.03.2025 15:15

Takie pierogi od lat robię na Wielkanoc. Farsz to mistrzostwo świata

pierogi
Fot. Shutterstock/Damian Pawlos

W moim domu pierogi od lat przyrządzam na Wielkanoc. Zwykle podaję je na obiad w Wielką Sobotę lub Wielki Poniedziałek. Ten farsz to mistrzostwo świata, a moja rodzina już nie wyobraża sobie bez nich świąt.

 

Hitowe pierogi na Wielkanoc

Pierogi na Wielkanoc? To danie przecież najbardziej kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem. Na Wigilię podajemy je najczęściej z kapustą, grzybami i okrasą z cebuli. Mało kto jednak podaje to kultowe danie na święta wielkanocne, a szkoda. 

Farsz do pierogów na Wielkanoc przyrządzamy z tradycyjnych produktów: białej kiełbasy, chrzanu i majeranku. To doskonałe połączenie, zwłaszcza, gdy zamkniemy je w delikatnym, sprężystym cieście.

Przepis na pierogi na Wielkanoc dawno temu znalazłam w starej książce kucharskiej. Zrobiłam je na próbę i od tego czasu nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Cała moja rodzina je uwielbia.

pierogi.jpg
Fot. Canva
Najlepsze, co zrobisz na bezmięsny obiad w piątek. W PRL-u się zajadali

Przepis na pierogi z farszem z białej kiełbasy

Te pierogi będą idealne na Wielkanoc. Po ugotowaniu podaj je prosto z wody lub z okrasą z cebuli. Rodzina będzie zachwycona! Pamiętaj również, że przed przygotowywaniem farszu, białą kiełbasę należy sparzyć. Sposób parzenia wyjaśniłam poniżej.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • 50 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na farsz:

  • 1,5 kg surowej, białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz
  • chrzan
  • masło do smażenia

Jak zrobić pierogi na Wielkanoc?

Na początku przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj masło, wlej wodę i wsyp sól. Całość wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i sprężyste. Z ciasta wyrób kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

Przygotuj kiełbasę: włóż ją do garnka, zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia. Wyłącz palnik i pozostaw na 20 minut. Taki zabieg nazywamy parzeniem kiełbasy. Po tym czasie wyjmij ją z garnka i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

kiełbasa.jpg
Fot. Canva

Przygotuj farsz: cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę i odstaw. Z kiełbas usuń osłonkę i przełóż je do miski. Dodaj przygotowaną cebulę z czosnkiem i wymieszaj.

Farsz dopraw do smaku majerankiem, chrzanem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj kółka i w każde z nich nałóż niewielką ilość farszu. Zlep brzegi. 

wykrawanie ciast.jpg
Fot. Canva

Pierogi gotuj przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Podaj prosto z wody lub z okrasą z cebuli, smacznego!

Na Wielkanoc polecamy również wyśmienite kotlety z jajkiem oraz pasztet Remigiusza Rączki. Będzie hitem na świątecznym stole.

pierogi.jpg
Fot. Canva