Ewa Wachowicz robi gulasz inaczej niż wszyscy. Idealny obiad na piątek

Wśród swoich przepisów Ewa Wachowicz ma gulasz idealny na piątkowy obiad. Tradycyjnie tego dnia serwuje się rybę. I taki właśnie produkt jest bazą jej potrawy.
Gulasz rybny Wachowicz
Prosty gulasz z prostej ryby – dorsza – to świetna alternatywa zarówno dla cięższych dań na czerwonym mięsie, jak i dla nieco przejedzonych smażonych ryb, które w wielu domach są podstawą piątkowego jadłospisu. Takie danie jest świeże w smaku dosłownie i w przenośni. Wachowicz potrafi zaproponować takie dodatki, dzięki którym wszystko nabiera rumieńców.
Do filetów z dorsza mamy więc sok z cytryny i pomidorowy oraz chili. Mamy też jednak bardziej swojskie dodatki. Do tych ostatnich należą pieczarki, bez których nie może się obyć szanująca się polska potrawka jednogarnkowa.

Gulasz z ryby
Powodem, by sięgnąć po ten przepis, jest oczywiście zdrowie. W naszej diecie niezbędnych jest wiele mikroelementów, których dostarczają w dużej mierze właśnie ryby. Tymczasem ich udział w naszym codziennym menu to ułamek tego, co zalecają dietetycy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ kg filetów z dorsza
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- ½ szklanki soku pomidorowego
- 120 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 50 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia
- Natka pietruszki do posypania

Dorsz w sosie
Filety z dorsza kroimy na kawałki. Polewamy je sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Po kilku minutach oprószamy mąką.
Filety smażymy na maśle klarowanym i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy przez chwilę.
Do cebuli dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i pieczarki w połówkach lub ćwiartkach. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do dania.

Warzywa smażymy przez kilka minut, dodając przyprawy do smaku. Następnie wlewamy na patelnię pomidory i sok. Dusimy przez kolejny kwadrans.
Do sosu dodajemy podsmażoną rybę. Zalewamy bulionem, lekko mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Pod koniec duszenia próbujemy potrawy i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy przed podaniem obiadu do stołu.
Wypróbuj też przepisy na mało znaną wiosenną zupę i ciekawe jajka na Wielkanoc.






































