Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ewa Wachowicz robi gulasz inaczej niż wszyscy. Idealny obiad na piątek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.03.2025 11:17

Ewa Wachowicz robi gulasz inaczej niż wszyscy. Idealny obiad na piątek

gulasz rybny
Fot. Canva/Vladimir Noscov

Wśród swoich przepisów Ewa Wachowicz ma gulasz idealny na piątkowy obiad. Tradycyjnie tego dnia serwuje się rybę. I taki właśnie produkt jest bazą jej potrawy.

Gulasz rybny Wachowicz

Prosty gulasz z prostej ryby – dorsza – to świetna alternatywa zarówno dla cięższych dań na czerwonym mięsie, jak i dla nieco przejedzonych smażonych ryb, które w wielu domach są podstawą piątkowego jadłospisu. Takie danie jest świeże w smaku dosłownie i w przenośni. Wachowicz potrafi zaproponować takie dodatki, dzięki którym wszystko nabiera rumieńców.

Do filetów z dorsza mamy więc sok z cytryny i pomidorowy oraz chili. Mamy też jednak bardziej swojskie dodatki. Do tych ostatnich należą pieczarki, bez których nie może się obyć szanująca się polska potrawka jednogarnkowa.

filety z dorsza
Fot. Canva
Ta ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz. Kup, póki jest w promocji

Gulasz z ryby

Powodem, by sięgnąć po ten przepis, jest oczywiście zdrowie. W naszej diecie niezbędnych jest wiele mikroelementów, których dostarczają w dużej mierze właśnie ryby. Tymczasem ich udział w naszym codziennym menu to ułamek tego, co zalecają dietetycy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ kg filetów z dorsza
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • ½ szklanki soku pomidorowego
  • 120 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia
  • Natka pietruszki do posypania
danie z ryby
Fot. Canva

Dorsz w sosie

Filety z dorsza kroimy na kawałki. Polewamy je sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Po kilku minutach oprószamy mąką.

Filety smażymy na maśle klarowanym i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy przez chwilę.

Do cebuli dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i pieczarki w połówkach lub ćwiartkach. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do dania.

zapiekany dorsz
Fot. Canva

Warzywa smażymy przez kilka minut, dodając przyprawy do smaku. Następnie wlewamy na patelnię pomidory i sok. Dusimy przez kolejny kwadrans.

Do sosu dodajemy podsmażoną rybę. Zalewamy bulionem, lekko mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

Pod koniec duszenia próbujemy potrawy i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy przed podaniem obiadu do stołu.

Wypróbuj też przepisy na mało znaną wiosenną zupę i ciekawe jajka na Wielkanoc.

potrawka
Fot. Canva