Zostaw chemiczny barwnik w spokoju, tak zrobisz zielone pisanki. Twoje jajka będą najpiękniejsze w koszyczku

Pisanki i kraszanki były przez dziesiątki lat przygotowywane domowymi metodami. Ostatnio popadają one nieco w zapomnienie. Kto dziś wie, jak zrobić zielone pisanki?
Naturalne barwienie jajek
Dekorowanie na Wielkanoc jajek naturalnymi metodami wymaga dziś sięgnięcia głęboko do zeszytów naszych babć. Przez ostatnie lata przyzwyczailiśmy się do sztucznych barwników i wygody flamastrów. Są nawet termokurczliwe koszulki z nadrukami, które sprawiają, że jajek w ogóle nie trzeba malować.
Metody te mają jednak swoje słabe strony. Ufarbowane sztucznymi barwnikami jajka nabierają koloru także w środku, przez co stają się mniej apetyczne. Jednak przede wszystkim żywe, wyraźnie sztuczne kolory barwionych syntetycznymi barwnikami pisanek już się nam przejadły. Stawiamy teraz z powrotem na barwy naturalne i musimy przypomnieć sobie, jak właściwie powstają.

Kraszanki i pisanki
Jest formalna różnica między pisankami a kraszankami. Te pierwsze są malowane, te drugie barwione. Jednak techniki te dla lepszego efektu można, a nawet należy połączyć. Na ufarbowanych jajkach można wydrapywać wzory szpilką lub podobnym ostrym narzędziem. Można przed barwieniem zabezpieczać jajko punktowo woskiem, by po jego roztopieniu podczas gotowania uzyskać ciekawy wzór. Oczywiście na zabarwionych jajkach można też malować lub aplikować wzory.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ważny jest jednak także kolor podłoża. Wiemy dobrze, jak przygotować naturalnymi barwnikami jajka żółte, brązowe i czerwone. Najlepiej zrobić to odpowiednio kurkumą, cebulą i buraczkami. Znacznie trudniej jest osiągnąć ładne i soczyste zielone pisanki.

Sposób na zielone pisanki
Zadowalającego efektu nie osiągniemy za pomocą liści. Mają one dość mało zielonego barwnika – w końcu rosół nie staje się zielony od gotowania w nim natki pietruszki. Łatwiej już osiągnąć niebieskie kraszanki – wystarczy przygotować je czerwonej kapuście, którą nie bez powodu na Śląsku nazywa się modrą.
To jednak jest klucz do intensywnie zielonych jajek. Niebieski barwnik kapuściany połączyć należy z kurkumą. Jej żółcień z błękitem da odpowiedni odcień, którego nie uzyskamy liśćmi szpinaku czy rukoli.

Naturalnie barwione zielone jajka
Jajka farbujemy na zielono dwustopniowo. Najpierw gotujemy je na twardo, wybierając te o białych skorupkach. Następnie zagotowujemy wywar z 4 łyżeczek kurkumy w ½ litra wody z 2 łyżkami octu. Po lekkim przestudzeniu w wywarze tym zanurzamy na 20 minut jajka. Następnie wyjmujemy je na ręcznik papierowy do osuszenia.
Podobny wywar przygotowujemy z poszatkowanej główki kapusty. Gotujemy ją przez ok. 20 minut, odcedzamy, a do wody dodajemy ocet. Tym razem jajka farbujemy przez nawet do 60 minut. Dla podbicia koloru po zakończeniu farbowania smarujemy je cieniutką warstwą oleju.
Wypróbuj też przepisy na doskonałą wątróbkę i barwione faszerowane jajka.






































