Smakosze.pl Przepisy Wypróbowałam przepis z PRL-u na ciasto ze śliwkami. Wyszło lepsze niż z cukierni
Fot. Canva/MariaBrzostowska

Wypróbowałam przepis z PRL-u na ciasto ze śliwkami. Wyszło lepsze niż z cukierni

10 sierpnia 2024

Jeśli lubisz smak wypieków jak za dawnych lat, skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu upieczesz ciasto ze śliwkami. Wychodzi za każdym razem i nigdy nie ma w nim zakalca, za to jest mnóstwo smaku.

Ciasto ze śliwkami z PRL-u

Lubię wracać do dawnych przepisów i jednocześnie uwielbiam desery. Dlatego znalazłam recepturę na ciasto ze śliwkami z PRL-u. Jest ona wyjątkowa, bo wykorzystuje się w niej kisiel. Ten produkt w połączeniu z olejem dodaje smaku i barwy ciastu ze śliwkami. Kiedyś był to hit cukiernictwa w PRL-u.

Warto też użyć czerwonego kisielu (truskawkowego, malinowego), by podkręcić kolor ciasta ze śliwkami . Pyszny wypiek nie jest pracochłonny i zrobisz go w niedługim czasie. Istotne jest tu, że kisielu przed dodaniem do ciasta nie trzeba gotować . Wsypuję tylko sam proszek i już wkrótce cieszę się wyjątkowym smakiem ciasta ze śliwkami. Poniżej znajdziesz przepis na ten wypiek.

ciasto ze śliwkami
Fot. Canva/Bartosz Luczak
Kupił za 75 zł schabowego w Centrum Olimpijskim. Po spróbowaniu od razu to poczuł

Jak upiec ciasto ze śliwkami?

Składniki:

  • 450 g ulubionych śliwek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta zacznij od umycia, osuszenia i pozbycia się pestek ze śliwek. Owoce pokrój na pół i odstaw. Następnie oddziel żółtka od białek . Białka ubij z dodatkiem białego cukru i waniliowego na sztywno. Do gęstej piany dodawaj partiami żółtka i ubijaj.

Na koniec wlej olej i mleko. Teraz do masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj krótko i wsyp kisiel. Składniki wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut.

Ciasto ze śliwkami pyszne jak dawniej

Ciasto ze śliwkami po upieczeniu zostaw do ostygnięcia. Potem posyp cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi . Wychodzi pysznie, nigdy nie ma zakalca i kusi pięknym kolorem. Smakuje, że palce lizać i aż prosi się o dokładkę.

Dlatego warto sięgnąć po ten przepis. Gwarantuje wyśmienity wypiek na deser po obiedzie . Smak ja za dawnych lat zagości na twoim stole. Pisaliśmy o tym, jak użyć kopru włoskiego, by przyspieszył metabolizm. Przestrzegaliśmy przed dodaniem pewnego składnika, który bezpowrotnie psuje smak mielonych .

ciasto ze śliwkami
Fot. Canva/czarny_bez

Źródło: przyslijprzepis.pl

Muszki owocówki zniknęły jak ręką odjął. Pomógł produkt z kuchennej szafki
Dodałem do pomidorowej. Zupa stała się gorzka i nie nadawała się do jedzenia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy