Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodałem do pomidorowej. Zupa stała się gorzka i nie nadawała się do jedzenia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.08.2024 12:07

Dodałem do pomidorowej. Zupa stała się gorzka i nie nadawała się do jedzenia

zupa pomidorowa
Fot. Canva/Africa Images

Uważaj, zupa pomidorowa wyjdzie niesmaczna, jeżeli dodasz do niej jeden składnik. Zepsuje nie tylko smak, ale i cały obiad. Wystarczy niewielka ilość produktu, a będzie gorzka. Nie popełnij mojego błędu, zupa nie nadawała się do jedzenia.

Zupa pomidorowa, czyli ulubiona zupa Polaków

Stwierdzenie, że Polacy kochają zupy, nie jest żadnym nowym odkryciem. Nic dziwnego, przecież te tradycyjne są pożywne i obłędnie smaczne. Prym wjedzie przede wszystkim rosół, ale każdy z nas uwielbia również pomidorową.

Nie ma się, co dziwić, bo to naprawdę smaczna zupa. Niestety dodanie do niej jednego składnika sprawi, że zupełnie straci smak. Zepsuta pomidorowa nie wróży niczego dobrego i obiad nawet w najlepszym towarzystwie wyjdzie okropny. Dlatego koniecznie poznaj te błędy i żadnego z nich nie popełniaj

passata.jpg
Fot. Canva/ddsign_stock
Takiej cukinii nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Latem robię całą partię

Zepsuta pomidorowa przez jeden składnik

Jeżeli zdarzyło ci się, że świeżo ugotowana zupa pomidorowa była gorzka, a w dodatku wyczuwalny był metaliczny posmak, to znak, że podczas gotowania dodano jeden szkodliwy składnik. Chodzi o koncentrat pomidorowy. 

Ten niskiej jakości, a w dodatku pochodzący z pestek pomidorów zepsuje całą zupę. Na szczęście można temu zaradzić i zamiast tego produktu, zdecydowanie lepiej postawić na passatę pomidorową. W wypadku, gdy wolisz dodać do zupy przecier, wybierz ten od sprawdzonej marki i dobrym składzie. 

Zawsze rób, to podczas gotowania zupy

Podczas gotowania zupy pomidorowej należy wystrzegać się także innych błędów, od których zależy jej smak. Tradycyjna pomidorowa jest zabielana, ale niektórzy używają śmietany o niskiej zawartości tłuszczu. Ta używana do zupy powinna mieć minimum 30 procent, tylko wtedy nie zważy się, a zupa pomidorowa wyjdzie doskonała.

Jeśli jednak chcesz wykorzystać śmietanę12 lub 18%, koniecznie zahartuj ją przed wlaniem do garnka. W przeciwnym razie w zupie pojawią się grudki, a produkt się zwarzy i zepsuje danie.

Należy pamiętać również o tym, aby pomidory, z których przygotujesz zupę najpierw przesmażyć. A w dodatku wsypać do nich pół łyżeczki cukru. Nabiorą wyjątkowego smaku, a pomidorowa wyjdzie doskonała. Stosuj wszystkie wskazówki, a zupa pomidorowa będzie przepyszna. Sprawdź, co możesz zrobić z cukinii oraz dowiedz się, jaki popularny składnik rosołu zniknie ze sklepów

pomidorowa.jpg
Fot. Canva/Josev Mohyla