Smakosze.pl Przepisy Wypróbujesz przepis Kuronia i już nie odwiedzisz piekarni pod domem. Jego bułki wrocławskie biją inne na głowę
Fot.

Wypróbujesz przepis Kuronia i już nie odwiedzisz piekarni pod domem. Jego bułki wrocławskie biją inne na głowę

23 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wypróbuj przepis Kuronia na bułki wrocławskie, a już nigdy nie kupisz tych z piekarni. Są nie tylko smaczniejsze, ale też dłużej zachowują świeżość. Zrób je w swoim domu na śniadanie i zaskocz domowników. Będziesz piekła je kilka razy w tygodniu.

Świeże bułki nie tylko z piekarni

Świeże pieczywo to podstawa udanego śniadania. Teraz możesz mieć je na wyciągnięcie ręki. Wystarczy, upiec bułki z przepisu cenionego kucharza Jakuba Kuronia. Ich smak podpasuje każdemu smakoszowi domowych wypieków.

Wielu uważa, że te bułki są o wiele lepsze niż z piekarni. Upiecz je z poniższego przepisu, a domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu. Raz je upieczesz i będziesz musiała robić to znacznie częściej. Dla tego smaku warto poświęcić trochę czasu. Poznaj przepis i nie zaglądaj do pobliskiej piekarni.

mąka.jpg
Fot. Canva/DAPA Images
Cukinia zalana tą zalewą smakuje jak ananas. Co roku robię więcej niż jedną porcję

Najważniejsza jest mąką

Smak pieczywa bierze się przede wszystkim z mąki. W tym przypadku będzie to mąka pszenna typu 550. Potrzebne są także oraz pozostałe składniki, które nadadzą domowym bułkom smaku. Wszystkie poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, tylko żeby żadnego z nich nie pomijać, bo każdy z produktów jest niezbędny.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli

Przepis na bułki wrocławskie

Zacznij od przygotowania rozczynu. Mleko delikatnie podgrzej w garnku. Dodaj do niego pokruszone drożdże, 30 gramów masła oraz cukier. Wymieszaj składniki i odstaw rozczyn do wyrośnięcia.

Do dużej miski wlej wodę, rozczyn oraz dodaj resztę masła, mąkę, sól. Składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie przełóż ciasto na blat. Podziel je na 12 części i z każdej z nich uformuj kulkę. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30-40 minut . Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej bułce tępą stroną noża zrób podłużne wgłębienie. Bułki piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Przestudź je i podawaj na śniadanie. Sprawdź przepis na ogórki małosolne oraz dowiedz się, jaką opinię wyraził po odwiedzeniu lokalu po Kuchennych Rewolucjach .

buł ki.jpg
Fot. Canva/tilialucida
Ścieram i dodaję do masy na kotlety mielone. Wychodzą idealnie puszyste i soczyste
Jak przechowywać chleb w upalne dni? Niestety, mnóstwo osób robi ten błąd
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy