Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jakub Kuroń

Jakub Kuroń

Jakub Kuroń - syn Macieja Kuronia, zawodowy kucharz, popularyzator kulinariów.

zrazy i Jakub Kuroń
25.09.2024 18:02 Te zrazy Kuronia rozwalają system. Nawet w knajpie takich nie zjesz

Zrazy zawijane nie muszą być trudne. Zrób je z przepisu, który na swoim blogu zamieścił Jakub Kuroń. Ich smak przebija nawet te z restauracji. Przekonaj się, jak prosty to przepis i jak zaskakujący daje efekt.

None
23.06.2024 11:22 Wypróbujesz przepis Kuronia i już nie odwiedzisz piekarni pod domem. Jego bułki wrocławskie biją inne na głowę

Wypróbuj przepis Kuronia na bułki wrocławskie, a już nigdy nie kupisz tych z piekarni. Są nie tylko smaczniejsze, ale też dłużej zachowują świeżość. Zrób je w swoim domu na śniadanie i zaskocz domowników. Będziesz piekła je kilka razy w tygodniu. 

chłodnik litewski
17.06.2024 09:21 Kuroń pokazał, jak robi chłodnik litewski. Sekretem obłędnego smaku jest 1 składnik

Jakub Kuroń zdradził przepis na doskonałą letnią zupę. Chodzi o chłodnik litewski, który w upalne dni ugasi pragnienie i jest po prostu zdrowy. Za jej wyborny smak odpowiada jeden składnik. Poznaj go, a już nigdy tej tradycyjnej zupy nie przygotujesz inaczej. 

zapiekanka w naczyniu
06.02.2024 10:37 Zrobiłem zapiekankę według przepisu Kuronia. Nie wierzyłem, że tak proste składniki dadzą tak pyszny efekt

Zapiekanka, którą zaprezentował Jakub Kuroń, to kwintesencja polskich smaków. Jej proste składniki z łatwością można dostać w każdym sklepie, ale warto najpierw zajrzeć do lodówki. Zapiekanka jest zawsze świetną okazją, by wykorzystać produkty zapomniane i wzgardzone, zalegające głębiej na półkach chłodziarki.

deska serów
12.01.2023 17:43 Kuroń pokazał, jak zrobić idealną deskę serów. 3 zasady są kluczowe

Deska serów jest wykwintnym i eleganckim sposobem zaserwowania zimnej przekąski. Wbrew pozorom do jej stworzenia nie wystarczy losowe pokrojenie i rozłożenie kilku rodzajów serów. Przygotowanie tej przystawki rządzi się określonymi zasadami, które przybliżył Jakub Kuroń. Warto się z nimi zapoznać.Znany kucharz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na portalu Instagram, podkreśla, że w desce serów liczą się 3 żelazne zasady. Pierwsza to krojenie wszystkich serów od razu po wyjęciu z lodówki, dzięki czemu łatwiej będzie nadać im odpowiedni kształt. Druga mówi o sposobie krojenia poszczególnych gatunków- sery pleśniowe w trójkąty, sery twarde w słupki a sery miękkie w większą kostkę. Trzecia wymaga trzymania deski serów w temperaturze pokojowej przynajmniej na godzinę przed podaniem, dzięki czemu wszystkie sery będą miały szansę uwolnić swoje aromaty. Do stworzenia idealnej deski serów najlepiej wybrać kilka ich gatunków, aby zachować różnorodność. Dozwolone, a nawet wskazane jest mieszanie ze sobą serów nie tylko o różnej konsystencji, ale też różnego pochodzenia. Na desce nie powinno zabraknąć owoców, zarówno świeżych jak i suszonych, oraz bakalii. Do tej przystawki pasuje także pesto, miód, konfitura oraz oliwki.

pomidorówka
19.09.2022 11:52 Aksamitna, pożywna pomidorówka Kuronia. Nie uwierzycie, czym ją zagęszcza

Zupa pomidorowa zwykle nie wychodzi kremowa? Spróbujcie patentu Jakuba Kuronia. Kucharz zaprawia pomidorówkę śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Kurzy specjał sprawia, że zupa staje się pożywniejsza, a jej konsystencja bardziej aksamitna. Przekonajcie się o tym sami. Pomidorówka zaciągana żółtkiem jest bardziej kremowa i smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna. Nawet śmietana tak dobrze nie wydobędzie smaku pomidorów, choć Kuroń i ją dodaje do klasycznej zupy. Skusicie się?

Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem
05.09.2022 11:51 Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem

Kotlety mielone z przepisu Jakuba Kuronia są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnie soczystych kotletów jest mięso. Kuroń nie używa do ich przygotowania wieprzowiny, tylko mięsa z indyka. Dzięki temu kotlety są niezwykle delikatne i pełne smaku.Przepis Jakuba Kuronia na kotlety mielone nie ma sobie równych. Kotlety wychodzą bardzo soczyste, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego, a są od nich o wiele lżejsze i zdrowsze.Sekretem doskonałego smaku tej potrawy są przyprawy. Kuroń doprawia kotlety cebulą startą na tarce i czosnkiem. Nie zapomina również o suszonym majeranku i oregano. Zioła rewelacyjnie łączą się z mięsem i resztą składników.Kuroń kotlety mielone smaży na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor. Pamiętajmy, aby smażyć kotlety partiami, w przeciwnym wypadku zaczną się dusić na patelni, a więc nie będą mieć chrupiącej skórki. Kotlety po usmażeniu przełóżmy na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Faszerowana cukinia Jakuba Kuronia - prosty przepis
29.08.2022 12:20 Kuroń pokazał, czym faszeruje cukinię. Niesamowite rarytasy

Faszerowaną cukinię można podać na wiele sposobów. W przepisie Jakuba Kuronia znajdziemy kilka wspaniałych dodatków, które sprawią, że danie zachwyci od pierwszego kęsa. Kucharz wykorzystuje m.in. komosę ryżową, czerwoną paprykę czy marchew. Razem smakują wyśmienicie. Spróbujecie? Jeśli nie wiecie, co zrobić na obiad dla całej rodziny, receptura na faszerowaną cukinię będzie w sam raz. Wskazówki Jakuba Kuronia i smakowite produkty, którymi wypełnia warzywne łódeczki, sprawiają, że danie zachwyca smakiem i szybko znika z talerzy. Skusicie się?

Powidła śliwkowe
11.08.2022 15:18 Kuroń robi powidło śliwkowe inaczej niż wszyscy. Pomija 1 z pozoru kluczową czynność

Powidło śliwkowe jest pysznym dodatkiem do ciast, placków czy naleśników. Jakub Kuroń ma swój niezawodny sposób na jego przygotowanie. Kucharz oczyszczone owoce zapieka w piekarniku. Prosta metoda pozwala na zrobienie smakołyku bez mieszania. Spróbujecie? Jeżeli przygotowywanie powidła śliwkowego dotychczas kojarzyło wam się ze żmudnym procesem długiego gotowania owoców połączonego z koniecznością ich mieszania, receptura Jakuba Kuronia przypadnie wam do gustu. Kucharz proponuje, by rarytas przygotować w piekarniku. Trzeba zatem jedynie oczyścić i doprawić owoce. Skusicie się?

Lasagne z patelni od Jakuba Kuronia
02.08.2022 22:16 Lasagne z patelni od Jakuba Kuronia. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny

Zrobienie lasagne z patelni może wydać się niemożliwe. Jakub Kuroń pokazał jednak, że jest to osiągalne. Smaczne włoskie danie przyrządzane tą metodą jest równie smaczne co klasyczna pieczona wersja. Wymaga raptem kilku składników. Spróbujecie koniecznie — zachwyty rodziny gwarantowane.Smakołyk Jakuba Kuronia sprawdzi się jako posiłek dla czteroosobowej rodziny. Danie spodoba się każdemu. Łączy w sobie pyszne pomidory, delikatne i soczyste mięso i subtelne, lecz dobrze dopasowane przyprawy. Ser mozzarella i sos beszamelowy doskonale uzupełniają tę prostą kompozycję. Skusicie się?

zupa z młodej kapusty
30.07.2022 13:30 Kuroń robi zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Smakuje lepiej niż w restauracjach

Jaką zupę planujecie dziś ugotować? A może kapuściankę według przepisu Jakuba Kuronia? Przygotowuje on zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy, bo zakwasza ją koncentratem pomidorowym. Dzięki temu zupa wychodzi doskonała i smakuje lepiej niż w restauracjach. Wy też możecie się dzisiaj nią zajadać. Od kilku miesięcy możemy się cieszyć młodą kapustą i przygotowywanymi z niej potrawami. Z pewnością zrobiliście już kapustę duszoną i zasmażaną, a także gołąbki z młodej kapusty i pyszną surówkę. Najwyższy więc czas na zupę z dodatkiem młodej kapusty. Jak ugotować zupę z młodą kapustą? Możecie posiłkować się przepisem Jakuba Kuronia, który oprócz warzyw dodaje też do niej trochę koncentratu pomidorowego. Dzięki temu zupa zyskuje apetyczny kolor, a także wyrazisty smak. Naprawdę jest warta spróbowania.

kotlety z kalafiora
19.07.2022 22:13 Kuroń pokazał jak zrobić kotlety z kalafiora. Patent nie ma sobie równych

Jakub Kuroń pokazał jak zrobić kotlety z kalafiora. Niektórzy mogą być zaskoczeni tą potrawą, jednak jego patent nie ma sobie równych. Kotlety są delikatne, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Zupełnie tak, jak ulubione schabowe czy mielone. A jednak nie ma w nich ani grama mięsa. Co najbardziej lubicie w kotletach? Z pewnością chrupiącą panierkę i fakt, że robi się je szybko i prosto. Tak jest ze schabowymi, z mielonymi i tak jest z kotletami z warzyw. Dziś bierzemy na tapetę kotlety z kalafiora. Wszak warzywo to można teraz kupić niemal wszędzie i po niezłej cenie. A więc zapraszamy do kuchni.

bób
27.06.2022 16:54 Kuroń zdradził, jak podaje bób. Łączy go z najlepszymi dodatkami

Bób jest sycącą rośliną strączkową, która właśnie zaczęła pojawiać się na straganach. Jakub Kuroń proponuje krótko ją ugotować i podać z innymi sezonowymi dodatkami o raz chrupiącym boczkiem. Warto skusić się na ten aromatyczny rarytas. Bób skusi niejednego smakosza. To pełne białka warzywo samo w sobie jest niezwykle sycące. Podane wraz z boczkiem i chlebem sprawdzi się jako szybki lunch lub kolacja. Kuroń proponuje również, by dodać do niego również pomidora i pełen smaku sos na bazie oliwy. Skusicie się?

ciasto z truskawkami
29.05.2022 09:32 Ciasto truskawkowe z przepisu żony Jakuba Kuronia. Rewelacyjny smak

Jeśli szukacie przepisu na wyborny, sezonowy łakoć, mamy dla was świetną propozycję. Przygotujcie ciasto truskawkowe z przepisu żony Jakuba Kuronia. Wypiek ten ma rewelacyjny smak, a jego przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. Niestety, gdy wystygnie, błyskawicznie zniknie z talerzyków. Jakie ciasto dziś upiec? Można sernik, można piernik, ale o wiele lepiej przygotować ciasto sezonowe. Na przykład takie z dodatkiem truskawek. Wszystkich z pewnością skusi jego aromat, a i w smaku jest doskonałe. Dziś proponujemy wam przygotować ciasto truskawkowe według przepisu żony Jakuba Kuronia.

Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia
12.05.2022 09:03 Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego

Botwinka właśnie zaczyna się pojawiać w warzywniakach. Z tych pysznych młodych buraczków z liśćmi przyrządzić można wyborną zupę. Z przepisem Jakuba Kuronia danie zrobicie szybko, a wyjdzie wyśmienite. Kucharz stosuje prosty patent — krojenie warzyw korzeniowych w drobną kostkę. Dzięki niemu danie nabiera ciekawej konsystencji. Spróbujcie koniecznie. Botwinka najlepiej smakuje w maju i czerwcu. Bogate w liczne składniki odżywcze warzywo można podać w formie chłodnika litewskiego, jak i pysznej zupy na ciepło. Dziś zdradzamy, jak zupę przygotowuje Jakub Kuroń. Kucharz stawia na pokrojone warzywa i stopniowe gotowanie botwinki, dzięki czemu smak dania nabiera głębi. Musicie spróbować.

Zupa ogórkowa
05.05.2022 08:08 Jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń, że smakuje jak marzenie? Znamy patent

Lubicie ogórkową? A wiecie, jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń, że smakuje jak marzenie? Znamy jego patent i zaraz go zdradzimy. Dzięki temu w waszych domach też zagości pyszna zupa, która z pewnością zachwyci całą rodzinę. Będzie charakterna i aksamitna i szybko zniknie z talerzy.Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Lubimy je zjadać na przekąskę, obkładać nimi kanapki, dodawać do sałatek, a także przyrządzać z ich dodatkiem zupę. Z pewnością każdy z was ma swój sposób na ogórkową, jednak nie u każdego smakuje ona tak dobrze, jak u Jakuba Kuronia. Wszak kto, jak kto, ale rodzina Kuroniów doskonale zna się na zupach.

Chłodnik z młodej botwinki
30.04.2022 21:39 Doskonały patent Kuronia na chłodnik litewski. Smak wiosny

Botwinka właśnie pojawiła się na warzywnych straganach. Ten wspaniały wiosenny produkt z łatwością zamienicie w orzeźwiający chłodnik litewski. Przyrządzony według receptury Jakuba Kuronia specjał zachwyci was bogactwem smaku i przyjemnie chrupiącym wnętrzem. Koniecznie spróbujcie. Botwinkę stanowią pyszne młode liście i drobniutkie buraczki. Warzywo jest bardzo zdrowe i zdecydowanie warto skorzystać z okazji, by cieszyć się nim w sezonie. Możemy z niej przygotować zarówno oryginalne placki z dodatkiem cukinii, jak i tradycyjną, niezwykle smaczną zupę — chłodnik litewski.

Kotlety mielone
25.03.2022 22:52 Soczyste i pulchne kotlety mielone - przepis Kuronia jak za dawnych lat

W Małopolsce dumnie nazywany sznyclem, na Śląsku znany pod nazwą karminadle. Jego historia sięga aż XIX-ego wieku, gdyż właśnie z tamtego okresu, eksperci kulinarnej historii mogą doszukać się pierwszych wzmianek o mielonym mięsie, smażonym w chrupiącej panierce, które najbardziej przypomina obecnego, znanego nam kotleta mielonego.

Najlepszy przepis Kuronia na sernik królewski
25.03.2022 01:00 Najlepszy przepis Kuronia na sernik królewski. Hit nie tylko na Wielkanoc

Sernik jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Jakub Kuroń proponuje ten królewski — z dodatkiem kakao, o pysznym waniliowym posmaku. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, a jego smak przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje. Przygotujecie go na Wielkanoc, a jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu. Sernik z pewnością jedliście nie raz. Być może próbowaliście już przyrządzać go z dodatkami — np. z brzoskwiniami czy budyniem. Tym razem proponujemy wam bardziej klasyczną odsłonę specjału, czyli sernik królewski. Smakujący wanilią ser otoczony delikatnym kakaowym ciastem kruchym spodoba się wszystkim entuzjastom tego deseru.

Patent Kuronia na kultową marchewkę z groszkiem
22.03.2022 01:00 Patent Kuronia na kultową marchewkę z groszkiem. Klasyk w nowej odsłonie

Marchewka z groszkiem jest popularnym dodatkiem do drugiego dania. Jedni ją lubią, podczas gdy inni za zrobią wszystko, by go nie spróbować. Jakub Kuroń zna pyszny sposób na ten kulinarny klasyk. Podsmażona na maśle mąka sprawia, że warzywny rarytas staje się niezwykle kremowy. Posmakuje nawet najbardziej wybrednym. Choć marchewka z groszkiem dla niektórych jest niemiłym wspomnieniem z dzieciństwa, warto dać temu specjałowi drugą szansę. Odpowiednio gotując warzywa i dodając do nich delikatnej zasmażki z mąki, uzyskamy naprawdę smaczne uzupełnienie obiadu.

pasta z makreli
28.02.2022 01:00 Przepyszna pasta z makreli i jajek według przepisu Jakub Kuronia

Kanapki są zawsze najprostszym i najszybszym pomysłem na śniadanie lub kolację. Nie oznacza to jednak, że muszą być nudne. Jeśli pieczywo posmarujesz przepyszną pastą z makreli i jajek, wszyscy domownicy będą zadowoleni i syci. Potrzebujesz tylko kilku składników i chwili wolnego czasu, by według przepisu Jakuba Kuronia, przygotować pyszne smarowidło do chleba.Masz już dość już sera, szynki i kiełbasy? Zamiast nich połóż na pieczywie trochę pysznej pasty. Możesz ją zrobić z jajek, twarogu czy wędzonej ryby. Na tę ostatnią postawił właśnie Jakub Kuroń. Łączy ją z ugotowanymi na twardo jajkami i kiszonym ogórkiem. Dzięki temu powstaje dodatek pełen smaku i wartości odżywczych.

Surówka z kapusty pekińskiej i ananasa Jakuba Kuronia
11.02.2022 01:00 Rewelacyjny przepis Kuronia na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa

Z kapusty pekińskiej przygotować można wiele smacznych dań. Jakub Kuroń proponuje, by zrobić z niej wyśmienitą surówkę z ananasem. Słodka kompozycja będzie idealna do obiadu z kurczakiem. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już, jak Jakub Kuroń przyrządza colesława i prezentowaliśmy jego sposób na idealną sałatkę jarzynową. Tym razem zaproponować możemy niezwykłą surówkę ze słodkimi akcentami, którą kucharz poleca jako lekki i apetyczny dodatek do kurczaka. Jest prosta w przygotowaniu, a efekt z pewnością was zachwyci.

Projekt bez tytułu - 2022-02-01T182135.765
01.02.2022 01:00 Kultowa surówka Colesław według Kuronia

Znacie i lubicie surówkę colesław? Kapuściany klasyk w wersji Jakuba Kuronia zawiera pora, który nadaje mu nieco pikantności. Kucharz równoważy ją delikatną słodyczą pomarańczy. Spróbujcie tej interpretacji, a z pewnością ją pokochacie. Popularna surówka colesław doczekała się już odsłony z czerwoną kapustą. Tym razem zdradzamy pyszny przepis Jakuba Kuronia — autora wielu smacznych interpretacji polskiej klasyki m.in. gołąbków. Kucharz dodaje do sosu nieco soku pomarańczowego, przez co specjał nabiera orzeźwiającej nuty. Z pewnością skradnie wasze serca.

Paszteciki
24.12.2021 01:00 Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami według Jakuba Kuronia

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia są pysznym uzupełnieniem świątecznych potraw. Ich wspaniały zapach oraz smak idealnie komponują się z czerwonym barszczem. Co więcej, nawet jeśli nie zostaną zjedzone w całości jednego dnia, następnego są równie pyszne. Sekret tkwi w podgrzaniu mleka na zaczyn do temperatury pokojowej.Drożdżowe paszteciki to śniadaniowa klasyka, którą najczęściej kupuje się w drodze do pracy, wstępując do swojej ulubionej piekarni. Ich ogromna uniwersalność i możliwość faszerowania dowolnymi składnikami sprawia, że każdy ma szansę znaleźć swoja ulubioną kombinację. Jakub Kuroń zaprezentował własny przepis na swojej stronie internetowej, dzięki któremu z łatwością można zabrać się za ich przygotowanie. Oczywiście warto zarezerwować na nie odrobinę swojego czasu - drożdżowe ciasto wymaga kilku chwil na wyrośnięcie.

Zasmażane buraczki
15.11.2021 01:00 Prosty przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem od Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń słynie z receptur, które pozwalają przyrządzić pyszne dania obiadowe i desery. Tym razem zdradził swój sprawdzony przepis na wyjątkowe buraczki zasmażane w sam raz do obiadu. Sprawdźcie jakie składniki wybiera do zrobienia tego kultowego dodatku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekty was pozytywnie zaskoczą. Jakub Kuroń dodaje do buraczków starte jabłko. Buraczki zasmażane są tradycyjnym dodatkiem do pysznych kotletów schabowych. Sprawdzą się też do kotletów wegetariańskich np. ruskich z ziemniakami. Warto sięgnąć po to polskie warzywo — zawiera wiele cennych substancji m.in. witaminy z grupy B i żelazo.

Projekt bez tytułu - 2021-10-19T174806.834
19.10.2021 02:00 Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Śliwki wciąż są dostępne na naszych targowiskach. Warto się w nie zaopatrzyć i przygotować pyszne knedle, które zachwycą delikatnie słodkim i korzennym smakiem. Zdradzamy niezawodny przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdą najlepsze pod słońcem.

Flaki od Kuronia
09.10.2021 02:00 Flaki z boczniaków od Jakuba Kuronia

W kuchni wegańskiej jest wiele dań do złudzenia przypominających mięsne pierwowzory. Jednym z nich są flaczki przygotowywane z boczniaków. Przepis Jakuba Kuronia pozwoli wam wydobyć z nich pełnię smaku.Boczniaki w diecie bezmięsnej pełnią istotną funkcję. Grzyby te są bogatym źródłem białka oraz witamin i minerałów. Często goszczą w potrawach jako pełnowartościowy zamiennik mięsa. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Nie tylko wizualnie przypominają mięso, ale też dostarczają niezbędną porcję protein. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grochówka od Kuronia
26.09.2021 02:00 Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Grochówka z wędzonką jest daniem idealnym na sezon jesienno-zimowy. Przygotowana według przepisu Jakuba Kuronia stanie się sycącą propozycją, która skusi niejednego smakosza kuchni polskiej. Zobaczcie jak ją przyrządzić. Nie zapomnij o dobrym wędzonym boczku i kiełbasie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

  • 1
  • 2