Cukinia zalana tą zalewą smakuje jak ananas. Co roku robię więcej niż jedną porcję
Znana autorka przepisów - Henia Foks - pokazała swój niezwykły przepis na cukinię. To warzywo nigdy nie smakowało lepiej, a w dodatku jego smak bardzo przypomina ananasa. Dowiedz się, jak przygotować cukinię sposobem znanej kucharki, a już nigdy nie zrobisz inaczej. To banalnie proste.
Cukinia jak ananas
Warzywo nigdy nie będzie owocem. To dosyć oczywiste stwierdzenie, ale czy na pewno? Przepis od Heni foks, który znajduje się na jej kanale na YouTubie i z którego pochodzą zdjęcia ilustrujące w tym artykule, kompletnie zaprzecza tej regule.
Z nim przygotujesz cukinię, która smakiem, a nawet wyglądem przypomina ananasa. Wszystko za sprawą zalewy. Sposób przygotowania jest banalnie proste, a przekonasz się o tym, kiedy poznasz dokładną instrukcję. Znajdziesz ją w dalszej części artykułu.
Żadne cytryny, żadne ogórki. Najlepszą lemoniadę zrobisz z tych owocówNie tylko cukinia
Najważniejszym składnikiem, co oczywiste jest cukinia. Jednak, aby nabrała ona smaku ananasa, potrzebne są do tego inne składniki. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a następnie przygotuj wymagane produkty i zrób z nich najlepszą cukinię, jaką kiedykolwiek jadłaś.
Składniki:
- 4 cukinie
- 500 g cukru
- ½ łyżeczki kurkumy
- 80 ml octu
- 500 ml wody
Przepis na cukinię w zalewie
Cukinie obierz za pomocą obieraczki. Następnie przekrój je na pół, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w kostkę. Do garnka wlej wodę i ocet. Wsyp także kurkumę i cukier. Całość wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
Do gotującej się zalewy wsyp pokrojone warzywo. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Cukinie wraz z zalewą przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie je zakręć, a następnie ustaw do góry dnem. Słoiki z zawartością przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, dlaczego warto zalać naleśniki mlekiem oraz dowiedz się, jak zrobić niezwykłą zapiekankę z rybą.