Smakosze.pl Przepisy Wypycham bułki dodatkami i smażę na patelni. To śniadanie to prawdziwy hit
Fot. youtube.com/KostlicheHausrezepte

Wypycham bułki dodatkami i smażę na patelni. To śniadanie to prawdziwy hit

1 października 2024

Proste śniadanie na ciepło z odsmażanych bułek z apetycznym farszem. Pozwoli wykorzystać stare składniki, ale przede wszystkim zapewni energię na długie godziny.

Podsmażane bułki na śniadanie

Śniadania na ciepło mają setki obliczy. Nic dziwnego – śniadanie nie bez powodu jest nazywane najważniejszym posiłkiem dnia. Potrzeba więc, by było sycące i dawało energię na nadchodzące przedpołudnie.

W tym przepisie nie tylko wykorzystujemy klasyczne śniadaniowe połączenie bułek i jajek. Dodatkowo w prostych zapiekankach łączymy składniki, które często dożywają swoich dni w naszych lodówkach. To świetny sposób na starzejące się kiełbasy, wędliny, sery i, oczywiście, bułki.

bułki z farszem
Fot. youtube.com/KostlicheHausrezepte
Polacy mylą go z pomidorem. Ten "superowoc" obniża ciśnienie i cholesterol

Zapiekanki z bułek

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Köstliche Hausrezepte. Pokazane są tam dwa sposoby wykonania podobnych bułek: na patelni lub w piekarniku. Ta druga metoda pozwala użyć mniej tłuszczu , wymaga za to więcej czasu na rozgrzanie piekarnika.

Składniki

  • 4 bułki
  • Kiełbasa, wędlina lub parówki
  • 100 g startej mozzarelli
  • 3 jajka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Śniadanie na ciepło

Wędlinę, parówki lub kiełbasę drobniutko kroimy lub ścieramy na tarce. Ścieramy również ser. Do miski dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku.

W osobnej misce rozbijamy jajka na gładką masę. Bułki przekrawamy na połówki. Pieczywo można maczać w jajku przed nakładaniem farszu albo pomieszać wszystkie składniki i dopiero zanurzać w miseczce bułki.

Zapiekanki smażymy na patelni do zrumienienia od strony z farszem. Następnie odwracamy i podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty . Na blasze w temperaturze 180 stopni wypiekamy je przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia.

Wypróbuj też przepisy na przetwory z kabaczka i chlebowe ciasteczka .

pieczone i smażone bułki
Fot. youtube.com/KostlicheHausrezepte
Kabaczek z papryką w sosie słodko-kwaśnym. Przetwory, które trzeba zrobić na zimę
Na te kotlety czekam cały rok. Schabowe mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy