Kabaczek z papryką w sosie słodko-kwaśnym. Przetwory, które trzeba zrobić na zimę
Kabaczek na zimę przygotowany z tego przepisu nie ma sobie równych. Warzywo w połączeniu z sosem smakuje naprawdę obłędnie. Koniecznie dowiedz się, jak przygotować te przetwory i zaskocz domowników. Smak uzależnia i będziesz musiała robić je, co roku. Na szczęście sposób wykonania jest banalny i zajmuje chwilę.
Doskonały pomysł na kabaczek na zimę
We wrześniu kończy się lato, a gospodynie rozpoczynają sezon na przetwory. W piwnicach na półkach obok słoików z ogórkami przybywa także tych z burakami, papryką i wieloma innymi smakołykami, które muszą wystarczyć na całą zimę. W tym roku obok nich musi znaleźć się także kabaczek z papryką w sosie słodko-kwaśnym.
Przetwory z tego warzywa nie mają sobie równych i co najważniejsze stanowią ciekawą odmianę wśród innych przetworów. Dlatego wypróbuj nieskomplikowany przepis, a kabaczek do słoików zostanie z tobą na długo. Dokładną instrukcję przygotowania oraz niezbędne składniki poznasz w dalszej części tekstu.
Włóż liście laurowe do sody oczyszczonej. Efekt zaskoczy każdegoKabaczek do słoików z kilku składników
Zanim poznasz przepis, dowiesz się także, jakich składników będziesz potrzebować. Najważniejszym jest oczywiście kabaczek, ale też papryka. Oprócz tych warzyw niezbędne okażą się także składniki na sos. Wszystkie produkty umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładne i żadnego nie pomijaj, bo tylko łącząc je razem, przygotujesz doskonały kabaczek na zimę. Zdjęcia ilustrujące przygotowania, pochodzą z kanału ZARAŻENI PASJAMI, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 3 kg kabaczka
- 1 kg papryki
- 1 kg cebuli
- 1,5 + 1 łyżeczka soli
- 1 kg cukru
- 1,5 szklanki octu
- 500 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Kabaczek z papryką w sosie słodko-kwaśnym - przepis
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia kabaczka. Następnie przekrój go na pół i za pomocą łyżki wydrąż jego środek. Odetnij końcówki, a samo warzywo pokrój na paski, a na końcu w średnią kostkę. Papryki umyj, pozbądź się z nich gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Pokrojone warzywa przełóż do garnka i zasyp 1,5 łyżeczką soli. Wymieszaj składniki, a garnek umieść w lodówce na całą noc. Warzywa odsącz z nadmiaru wody. Wsyp cukier, wlej ocet i dokładnie wymieszaj składniki. Gdy się połączą, garnek przełóż na kuchenkę i na średnim ogniu doprowadź do zagotowania. Całość gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj koncentrat pomidorowy i wsyp jedną łyżeczką soli. Całość przypraw pieprzem, słodką papryką, kurkumą, ziołami prowansalskimi. Wymieszaj składniki, a gotuj je na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa z sosem przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i obróć do góry dnem. Gdy ostygną, przechowuj je w chłodnym miejscu.