Na te kotlety czekam cały rok. Schabowe mogą się schować
Czy istnieją kotlety lepsze od schabowych? Tak, to kotlety z Kani. Wyglądem przypominają nam schabowe, ale smakiem biją je na głowę. Dlatego rusz do lasu, a potem do kuchni. Wypróbuj przepis na doskonałe kotlety z tych okazałych grzybów.
Kotlety z Kani najlepsze jesienią
Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez kotletów, to warto poznać inny sposób na to danie. Przydadzą się tu grzyby, które cieszą się dużym powodzeniem. Mowa o Kaniach, które wyróżniają się rozłożystym kapeluszem i niezwykłym smakiem. Można w nim wyczuć delikatne nutki orzechowe.
Należy też uważać, bo Kania jest nieco podobna do Muchomora sromotnikowego. Kapelusz Kani jest szaro-brązowy i zamszowy, a Muchomora zielonkawy i osiąga mniejsza rozmiary. Zbieraj grzyby, których jesteś w 100- procentach pewny. Z Kani warto przyrządzić apetyczne kotlety. Przepis na to smaczne danie znajdziesz poniżej.
Żadna zupa, żadna sałatka. Bułeczki gyros to raj dla podniebieniaJak zrobić kotlety z Kani?
Składniki:
- grzyby Kanie
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z Kani zacznij od opłukania grzybów, szczególnie zwróćmy tu uwagę na blaszki. Kapelusze zwykle są duże, więc podziel je na mniejsze części. Jajka rozmąć, przypraw solą i pieprzem.
Na talerzyk wsyp bułkę tartą. Grzyby panieruj w jajku, bułce tartej i smaż na wolnym ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju. Grzyby muszą się też usmażyć w środku.
Kotlety z Kani kuszą smakiem
Kotlety z kani wyglądem przypominają schabowe. Jednak smak mają o niebo lepszy. Warto podać je z pieczywem, kluskami śląskimi lub ziemniakami. Danie pysznie smakuje z ogórkami małosolnymi, surówką z kapusty kiszonej lub z czerwonej kapusty.
Kotlety z kani panieruj tak, jak schabowe. Wystarczy jajko, bułka tarta, sól i pieprz. W tak prostym wydaniu są najsmaczniejsze. Dlatego ruszaj na grzyby i rób kotlety z kani. Wyjdą, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, co pić, by wzmocnić organizm jesienią. Polecaliśmy przepis na znakomity deser z kawy i jajek.
Źródło: przyslijprzepis.pl