Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na te kotlety czekam cały rok. Schabowe mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.09.2024 21:00

Na te kotlety czekam cały rok. Schabowe mogą się schować

kotlety z Kani
Fot. źródło własne

Czy istnieją kotlety lepsze od schabowych? Tak, to kotlety z Kani. Wyglądem przypominają nam schabowe, ale smakiem biją je na głowę. Dlatego rusz do lasu, a potem do kuchni. Wypróbuj przepis na doskonałe kotlety z tych okazałych grzybów. 

Kotlety z Kani najlepsze jesienią

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez kotletów, to warto poznać inny sposób na to danie. Przydadzą się tu grzyby, które cieszą się dużym powodzeniem. Mowa o Kaniach, które wyróżniają się rozłożystym kapeluszem i niezwykłym smakiem. Można w nim wyczuć delikatne nutki orzechowe.

Należy też uważać, bo Kania jest nieco podobna do Muchomora sromotnikowego. Kapelusz Kani jest szaro-brązowy i zamszowy, a Muchomora zielonkawy i osiąga mniejsza rozmiary. Zbieraj grzyby, których jesteś w 100- procentach pewny. Z Kani warto przyrządzić apetyczne kotlety. Przepis na to smaczne danie znajdziesz poniżej. 

Kania
Fot. Canva/holbinski
Żadna zupa, żadna sałatka. Bułeczki gyros to raj dla podniebienia

Jak zrobić kotlety z Kani?

Składniki:

  • grzyby Kanie
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z Kani zacznij od opłukania grzybów, szczególnie zwróćmy tu uwagę na blaszki. Kapelusze zwykle są duże, więc podziel je na mniejsze części. Jajka rozmąć, przypraw solą i pieprzem.

Na talerzyk wsyp bułkę tartą. Grzyby panieruj w jajku, bułce tartej i smaż na wolnym ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju. Grzyby muszą się też usmażyć w środku. 

Kotlety z Kani kuszą smakiem

Kotlety z kani wyglądem przypominają schabowe. Jednak smak mają o niebo lepszy. Warto podać je z pieczywem, kluskami śląskimi lub ziemniakami. Danie pysznie smakuje z ogórkami małosolnymi, surówką z kapusty kiszonej lub z czerwonej kapusty. 

Kotlety z kani panieruj tak, jak schabowe. Wystarczy jajko, bułka tarta, sól i pieprz. W tak prostym wydaniu są najsmaczniejsze. Dlatego ruszaj na grzyby i rób kotlety z kani. Wyjdą, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, co pić, by wzmocnić organizm jesienią. Polecaliśmy przepis na znakomity deser z kawy i jajek. 

kotlety z Kani
Fot. Canva/lengel76

Źródło: przyslijprzepis.pl