Smakosze.pl Przepisy Wyrazista w smaku sałatka śledziowa z burakami
canva/HandmadePictures

Wyrazista w smaku sałatka śledziowa z burakami

4 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sałatka śledziowa dobra jest na przekąskę, śniadanie, a nawet kolację. Zwłaszcza jeśli w swym składzie ma wiele pożywnych dodatków. Nasza sałatka śledziowa zawiera między innymi buraki, ziemniaki i jajka. Dzięki temu jest naprawdę pyszna i można się nią nasycić.

Śledzie, choć są tak pospolite, należą do najzdrowszych ryb. Do takich bowiem zalicza się tłuste ryby morskie. To, co w nich najcenniejsze, to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy i sole mineralne. Są to naprawdę istotne powody, dla których warto je jeść.

Pyszna sałatka śledziowa z burakami

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 3-4 ziemniaki

  • 2 buraki (możesz kupić ugotowane lub ugotowane i starte)

  • pół cytryny

  • 1 cebula

  • 1 jabłko

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 5 łyżek majonezu

  • 3 łyżki gęstej śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki śledziowej

Filety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę, by wypłukać z nich nadmiar soli.

Ziemniaki i buraki wyszoruj, nie obieraj, ugotuj. Możesz je ugotować razem, bo i tak ziemniaki „zafarbują" w sałatce. Filety śledziowe osącz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w paski lub kostkę, skrop sokiem z cytryny.

Cebulę obierz z łupin, pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop pozostałym sokiem z cytryny.

Wystudzone ziemniaki obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę. Buraki obierz, zetrzyj na dużych oczkach.

Jajka obierz ze skorupek, pokrój w niedużą kostkę. Żółtka możesz też zetrzeć na małych oczkach tarki. Majonez wymieszaj ze śmietaną.

W salaterce układaj na przemian warstwy ziemniaków, sosu, śledzi, cebuli, sosu, buraków, jabłka, sosu i jajek. Sałatkę przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na śledziowe sałatki. Zobacz, jak przygotować śledzie po kaszubsku według Karola Okrasy , a także jak zrobić śledzie w sosie musztardowo-miodowym .

śledzie
śledzie

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy