Wyraziste, zasmażane buraczki z dodatkiem octu balsamicznego
Dla wielu Polaków najlepszym dodatkiem obiadowym są bez wątpienia zasmażane buraczki. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak i delikatna konsystencja sprawiają, że pasują do wielu głównych dań. Poniższa wersja posiada dodatek kilku kropel octu balsamicznego, przez co jej aromat jest bardzo wyrazisty. Receptura pokazana przez nas jest banalnie prosta, więc warto ją sprawdzić.
Zasmażane buraczki przygotowane od podstaw wymagają włożenia w nie trochę czasu, jednak zdecydowanie są tego warte. Jeśli chcesz, aby miały jeszcze silniejszy smak, nie gotuj buraków w wodzie lecz upiecz je ze skórką. W taki sposób zostają w nich wszystkie soki, które nie są wypłukiwane przez wodę.
Gotowe buraki zasmażane ze sklepu są zazwyczaj zbyt mocno doprawione, więc smak warzywa zagubiony jest w intensywności octu. Własnoręcznie przygotowanie tego dodatku gwarantuje, że będzie taki, jak chcesz, a także dokładnie wiesz, co się w nich znajduje - nie ma miejsca na żadne konserwanty czy ulepszacze. Kilka kropel octu balsamicznego w zupełności wystarcza, aby buraki uzyskały odpowiedni smak.
Przepis na zasmażane buraczki z octem balsamicznym
Składniki:
-
4 kg świeżych buraków
-
2 łyżki oleju
-
1 cebula
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
sól
-
pieprz
-
2 łyżeczki cukru
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki mąki
Zacznij od umycia buraków pod bieżącą wodą i dokładnego wyszorowania ich skórki. Każdy z nich zawiń w folię aluminiową, ułóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę, aż staną się miękkie.
Upieczone warzywa wyciągnij, ostudź i obierz ze skórki w rękawiczkach. Buraki bardzo barwią skórę, więc jeśli nie chcesz mieć różowych plam na skórze, rękawiczki są konieczne. Następnie zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach. Obierz i posiekaj cebulę na drobną kostkę.
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę, dodaj buraki i duś je z odrobiną wody. Na środek naczynia połóż masło z mąką i zrób zasmażkę. Połącz buraki z zasmażką, dopraw je octem balsamicznym, solą, pieprzem czarnym oraz cukrem. Podawaj je z klasycznymi polskimi potrawami obiadowymi. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru. Ten tekst wyjawia prosty przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i fetą.
Źródło zdjęcia: canva/KatarzynaBialasiewicz, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchniaagaty