Smakosze.pl Przepisy Wyrób ciasto z kakao i upiecz z masą serową. Sernik królewski smakuje jak marzenie
Fot. Anna Zyśk

Wyrób ciasto z kakao i upiecz z masą serową. Sernik królewski smakuje jak marzenie

27 października 2024

Ten sernik to wydanie tak znane, że doczekało się własnej nazwy. W wersji przygotowanej przez Anię Zyśk sernik taki jest nie tylko pyszny, lecz także niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Jego kakaowe wydanie zwala z nóg połączeniem z delikatnym, serowym smakiem.

Sernik królewski Ani Zyśk

Sernik królewski to połączenie aksamitnej masy serowej i kruchego ciasta. Cała trudność w jego przygotowaniu polega na… nie, nie ma żadnej trudności w jego przygotowaniu. Wystarczy mikserem połączyć składniki masy serowej, a ręcznie wyrobić ciasto na kruszonkę. Potem zapiekamy wszystko razem i gotowe.

O tym, jak łatwy w przygotowaniu jest taki sernik, przekonuje nas autorka kanału jedz.pysznie Ania Zyśk. Jej sernik zmienia barwy z jasnych na kakaowe. Dzięki temu kontrast, zarówno smaków, jak i kolorów, jest jeszcze bardziej wyrazisty i jeszcze ciekawszy.

Żadne jabłko. Do surówki z marchewki lepiej pasuje ten owoc

Sernik na święta

Ten klasyczny serniczek to doskonałe zwieńczenie świątecznego posiłku. We Wszystkich Świętych można przygotować go z wyprzedzeniem i serwować prosto z lodówki. A to, co nie zostanie zjedzone, dać gościom na wynos w postaci monoporcji. O ile oczywiście coś zostanie, co nie jest takie pewne.

Składniki ciasta:

  • 320 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g kakao
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masla
  • 2 jajka

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200 g masla
  • 140 g cukru
  • 4 jajka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • Ekstrakt waniliowy

Sernik królewski na czekoladowym spodzie

Krok 1 . Do miski przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Ciasto owijamy folią kuchenną i odstawiamy do zamrażarki na pół godziny.

składniki na ciasto

Krok 2 . Ciasto dzielimy na połowy. Jedną odkładamy z powrotem do zamrażarki. Drugą wykładamy spód blachy ok. 20x30 cm, zmieniając kawałki w placek.

nakładanie ciasta kakaowego

Krok 3 . Masło z cukrem ucieramy na jasną masę. Dodajemy wanilię i miksujemy. Na koniec partiami dodajemy jajka i mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy skrobię i mieszamy do połączenia.

ubijanie masy serowej

Krok 3 . Masę serową wylewamy na kakaowy spód. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych okach drugą połowę ciasta, pokrywając ser równomierną warstwą.

wylewanie masy serowej

Krok 4 . Ciasto pieczemy przez ok. 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Grzałkę ustawiamy na tryb góra-dół.

kruszonka na serniku kakaowym

Krok 5 . Sernik studzimy, posypujemy cukrem pudrem i porcjujemy.

gotowy sernik królewski

Wsyp do masy. Placki ziemniaczane na pewno się nie rozpadną podczas smażenia
Ten przepis na chałwę dostałem od kolegi. Robię ją z 2 składników
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy