Wsyp do masy. Placki ziemniaczane na pewno się nie rozpadną podczas smażenia
Placki ziemniaczane nie wychodzą tak, jak trzeba? Ich konsystencja sprawi, że się rozpadają? w takim razie należy zrobić jedno. Ten produkt sprawi, że placki ziemniaczane będą idealne i przyjemnie chrupiące.
Placki ziemniaczane pełne smaku
Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej lubianych dań. Proste w przygotowaniu potrafią zachwycić miękkością i chrupiącą skórką. Jednak czasem dostarczają też kulinarnych problemów. Zdarza się, że to smaczne danie się rozpada.
Zwykle taka sytuacja martwi i sprawia, że osoba, która smaży placki, załamuje ręce. Co poszło nie tak? I co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły tak, jak trzeba? Warto zadbać o konsystencję masy. Prawdopodobnie jest ona zbyt rzadka.
Ten przepis na chałwę mam od znajomego. Robi się ją tylko z 2 składnikówSposób na chrupiące placki ziemniaczane
Co robić, by placki ziemniaczane nie rozpadły się na patelni? Należy do masy ziemniaczanej wsypać odrobinę mąki pszennej. Składniki wymieszaj i dalej smaż placki. Mąka pszenna zawiera gluten, która skleja ciasto i sprawia, że placki ziemniaczane się nie rozpadają.
Dzięki niej danie wychodzi smaczniejsze niż z mąką ziemniaczaną. Warto pamiętać, by nie wsypywać zbyt dużo mąki. Wówczas placki wyjdą kluskowate, a nie chrupiące. Dlatego należy wsypać tylko odrobinę mąki pszennej.
Placki ziemniaczane, czyli obiad idealny
Jeśli chcesz, by placki wyszły chrupiące, wybierz ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Odmiany Bryza, Gracja, Ibis sprawdzą się tu najlepiej. Są mączyste i mają jasny kolor miąższu. Natomiast zdecydowanie unikaj odmian takich jak: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, czy Vineta.
Są twarde, mają mało skrobi, a dużo wody. Należy też na rozgrzaną patelnię nakładać niewielką ilość masy. Placki powinny być cienkie, wówczas będą bardziej chrupiące. Pisaliśmy o tym, by zabrać sól na cmentarz. Polecaliśmy przepis Ani Zyśk na chrupiące bułeczki dyniowe.
Źródło: winiary.pl, ofeminin.pl