Żadne jabłko. Do surówki z marchewki lepiej pasuje ten owoc
Pamiętasz o jedzeniu surówek? Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Ostatnio zmodyfikowałam nieco skład popularnej surówki z marchewki i jabłka. Wyszła, że palce lizać, dlatego każdemu polecam ten przepis.
Jaka surówka do obiadu?
Jeśli zastanawiasz się, jaką surówkę zrobić do obiadu, to zerknij na ten przepis. Często do obiadu przyrządzałam surówkę z marchewki i jabłka. Pyszna i wartościowa doskonale pasowała właściwie do każdego dania. Jednak ostatnio trochę zmieniłam skład tej popularnej surówki.
Jabłko zastąpiłam gruszką. Jaki był efekt? Po prostu pyszny! Surówka ma lekko słodki smak, który równoważy sok z cytryny. Ważne, by użyć dość twardej gruszki. Wpłynie ona dobrze na strukturę surówki i nie rozpadnie się podczas tarcia. Poniżej prezentuję przepis na surówkę z marchewki z gruszką.
Wsyp do masy. Placki ziemniaczane na pewno się nie rozpadną podczas smażeniaJak zrobić surówkę z marchewki z gruszką?
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 twarda gruszka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Przygotowanie surówki zacznij od obrania marchewki i starcia jej na tarce. Zetrzyj też gruszkę. Przełóż je do miski, wlej sok z cytryny, wsyp cukier i olej. Możesz, zamiast oleju użyć oliwy.
Teraz dokładnie wymieszaj składniki. Gotową surówkę z marchewki i gruszki wstaw do lodówki. Dzięki temu smaki się przegryzą.
Surówka najlepsza na jesień
Gruszka to owoc, który kojarzy się z jesienią. Warto po niego sięgnąć i dodać do surówki z marchewką. Tak przyrządzona surówka wychodzi bardzo smaczna. Pasuje zarówno do dań mięsnych i wegetariańskich.
Z taką zdrową surówką nawet lepiej będzie smakować kanapka na drugie śniadanie. Co najważniejsze surówka z marchewki jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dostarczy witamin i mnóstwa smaku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab zapiekany z ziemniakami i cebulą. Radziliśmy, w jaki sposób wydobyć cały jogurt lub śmietanę z opakowania.
Źródło: przyslijprzepis.pl