Wyrzucasz liście rzodkiewki? Wiele tracisz, są cenniejsze niż myślisz
Liście rzodkiewki nie powinny trafiać do kosza. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, a można je wykorzystać na kilka prostych sposobów. Spróbujecie koniecznie — unikniecie marnowania żywności i odkryjecie nowe smaki.
Jak wykorzystać liście rzodkiewki?
Bogata m.in. w witaminę C. fosfor, żelazo i wapń zielona część warzywa powinna być przez nas spożywana. Związki, które wraz z nią sobie dostarczymy, wpłyną na unormowanie ciśnienia krwi, poprawią naszą odporność i ułatwią trawienie.
Jak włączyć liście rzodkiewki do diety? Jędrne i zielone listki warto wrzucać do sałatek i koktajli owocowo-warzywnych. Nadadzą im przyjemnej pikanterii. Można też położyć je na kanapce albo przygotować znakomite pesto.
Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Smakowity sos z wyrzucanej części warzywa przygotowuje się niemalże ekspresowo. Wymaga jedynie kilku produktów, które dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Tej wiosny trzeba spróbować.
Składniki:
- liście rzodkiewki z 1 pęczka
- 2 większe ząbki czosnku
- 175 g nasion słonecznika
- 30 ml oliwy z oliwek
- pół cytryny
- sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie pesto z liści rzodkiewki jest bardzo proste
Zaczynamy od zrumienienia ziarna słonecznika na patelni. Potrwa to około 5-7 minut. W tym czasie liście rzodkiewki dokładnie myjemy i otrząsamy z wody. Przenosimy je do pojemnika blendera.
Dodajemy sól, nieco pieprzu, rozdrobniony czosnek, oliwę z oliwek oraz przestudzonego słonecznika z patelni. Dokładnie miksujemy składniki, aż do uzyskania konsystencji pasty. Wlewamy sok z cytryny i sprawdzamy smak. W razie potrzeby dodajemy przyprawy np. oregano lub trawę cytrynową.
Jak podać pesto z rzodkiewki?
Smakowity sos będzie idealny do makaronu. Wymieszajcie go tylko wcześniej z odrobiną śmietanki. Pesto z liści rzodkiewki można też zaserwować ze słupkami warzywnymi czy posmarować nim pieczywo.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z udziałem rzodkiewki. Szczególnie polecamy wersję pieczoną z czosnkiem — jest chrupiąca i niesamowicie aromatyczna. Wypróbujecie też znakomity chłodnik ogórkowy z jej dodatkiem — skusi nawet wybrednych.