Mięso zmielisz nawet bez maszynki. Wystarczy pamiętać o jednym detalu
Mielenie mięsa bez maszynki jest możliwe. Wystarczy je pokroić i wrzucić do blendera. Schładzając produkt wcześniej w zamrażalniku, czynność będzie niesamowicie prosta, a tak przygotowane mielone będzie idealne na kotlety czy pasztet.
Mięso mielone warto przygotować samodzielnie
Nie posiadając maszynki do mielenia mięsa, często kupujemy produkt paczkowany. Nie jest to najlepszy wybór i jeśli dysponujemy czasem lub blenderem, warto jednak zaopatrzyć się w produkt w kawałku.
Będziemy wtedy pewni, że do naszych dań trafi tylko mięso z wybranej przez nas części i że ilość tłuszczu nie będzie zbyt duża. Oczywiście można wybrać odpowiedni kawałek w sklepie mięsnym i poprosić o rozdrobnienie sprzedawcę. Jednak jeśli chcemy go zamrozić, może to nie być dobre rozwiązanie.
Zapomnij o zwykłej jajecznicy. Ten dodatek czyni cuda ze smakiemMielenie mięsa bez maszynki krok po kroku
Wybraną sztukę mięsa najpierw dokładnie oczyszczamy. Kroimy ją później w plastry lub inne niewielkie kawałki i przenosimy do zamrażalnika na 30 minut. Ułatwi to ich rozdrobnienie. Po tym czasie mięso umieszczamy w pojemniku blendera kielichowego.
Korzystając z trybu pulsacyjnego urządzenia, doprowadzamy do dokładnego rozdrobnienia mięsa. Zajmie to zaledwie kilka minut, a efekty będą zbliżone do mielenia w tradycyjnej maszynce z sitkami. Z takiego mięsa mielonego z łatwością ulepimy kotlety czy uformujemy pasztet.
Jak jeszcze można rozdrobnić mięso?
Dość prostym i niewymagającym dodatkowego sprzętu sposobem będzie staranne posiekanie produktu. Będzie miał nieco inną konsystencję, lecz nie przeszkodzi ona w przygotowaniu pysznych kotletów mielonych.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z mięsem mielonym. Szczególnie polecamy znakomity sos pomidorowy, idealny do makaronu czy zapiekanki ziemniaczanej. Spróbujcie też koniecznie znakomitych kotletów mielonych z piekarnika — są lekkie i soczyste.