Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych. Prosto, tanio i smacznie
Ogórki kiszone są zdrowym i bardzo smacznym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Zmieszane z ciecierzycą i cebulką mogą stanowić doskonałe smarowidło do chleba. Kanapki z taką pastą będą niezwykle sycące. Skusicie się?
Pasty do kanapek są doskonałym pomysłem nie tylko na śniadanie. Po wegańskim smalczyku z fasoli , który doskonale smakował z ogórkami kiszonymi, przyszedł czas na pastę, w której kiszony specjał zagra pierwsze skrzypce. Lekko kwaśne, sycące i pyszne — spróbujcie koniecznie.
Przepis na pyszną pastę kanapkową z ogórków kiszonych
Składniki:
-
50 g ogórków kiszonych
-
1 puszka ciecierzycy
-
50 g cebuli
-
1 łyżeczka oleju
-
1 łyżka musztardy
-
sól i pierz w ilości do smaku
-
płaty nori (opcjonalnie)
-
posiekany szczypiorek do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciecierzycę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sicie. Wrzucamy ją do wysokiego naczynia wraz z posiekaną i skrojonymi niedbale ogórkami. Wlewamy olej.
Dodajemy musztardę i pokruszony płat nori, jeśli go używamy. Składniki blendujemy. Sprawdzamy smak i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze chlebem, posypane szczypiorkiem.
Wskazówki:
-
Płat nori nie jest obowiązkowym elementem, ale warto go dodać. Nada paście przyjemnego rybnego posmaku.
-
Upewnijcie się, że do przygotowania pasty wykorzystujecie ogórki kiszone. Wyrób kwaszony nie będzie miał tak wyrazistego smaku.
-
Jeżeli nie odpowiada wam ostry smak cebuli, możecie ją sparzyć wrzątkiem. Wtedy będzie znacznie łagodniejsza. Możecie też jej po prostu nie dodawać.
-
Nie wylewajcie płynu z puszki. Aquafaba przyda się do przyrządzenia wegańskiego majonezu .
Źródło zdjęcia: canva/kwasny221
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
-
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: healthyvegan