Smakosze.pl Przepisy Wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Absolutny hit wśród przetworów
canva/janzwolinski

Wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Absolutny hit wśród przetworów

27 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Z pewnością staną się hitem wśród robionych przez was przetworów. Ogórki dają tej sałatce orzeźwiający smak, a z kolei pomidory wyrazisty, kwaśny. Dopełnienie całości stanowi czosnek, który doskonale podkreśla smak i aromat.

Przetwory z ogórków należą do jednych z najbardziej lubianych. Zwykle ogórki kisimy lub konserwujemy w marynacie z octem. Dziś jednak proponujemy bardzo ciekawy przepis na ogórki w przecierze pomidorowym. Tak przygotowana, zimowa sałatka ma wyraźny smak, z orzeźwiającą nutą. Musicie ją wypróbować.

Przepis na ogórki w pomidorach na zimę

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków

  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

  • 100 ml przecieru pomidorowego

  • 3 łyżki octu winnego

  • 4-5 łyżek cukru

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/4 szklanki oleju

Przygotowanie ogórków w pomidorach do słoików

Ogórki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Jeśli mają grubą skórkę, obierz je. Pokrojone ogórki wymieszaj z solą, umieść na durszlaku lub sicie, odstaw na 2 godziny.

Przecier pomidorowy wlej do garnka. Dodaj ocet, cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oleju. Całość dobrze podgrzej.

Do garnka wsyp pokrojone, osączone ogórki. Całość wymieszaj i podgrzewaj ok. 5 minut, co jakiś czas zamieszaj. Przykryj i odstaw na 15 minut.

Ogórki przełóż do wyparzonych słoików, zalej zalewą. Szczelnie zakręć, pasteryzuj ok. 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku.

Wskazówka:

Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać nieco starsze lub niekształtne ogórki. Te pierwsze trzeba jednak obrać ze skórki, bo z pewnością jest dość gruba.

Po więcej pomysłów na ogórkowe przetwory zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdź, jak zrobić pikantne ogórki małosolne , a także, jak przygotować ogórki po grecku .

ogórki na zimę
canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy