Smakosze.pl
ogórki konserwowe

canva/Saddako

Wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przepis krok po kroku

5 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Planujesz w tym roku robić przetwory z ogórków? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przedstawimy przepis krok po kroku, dzięki któremu pikle wyjdą pyszne i chrupiące. Ich tajemnicą jest dość łagodna marynata, a także dodatek warzyw. Koniecznie przetestuj tę recepturę.

Ogórki lubimy pod każdą postacią. Smaczne są świeże, chrupane na przekąskę lub przerobione na mizerię. Jednak bardzo dobre są też ogórkowe przetwory. Uwielbiamy zwłaszcza ogórki kiszone i konserwowe. Te drugie są ostrzejsze w smaku, doskonałe na zakąskę i jako dodatek do potraw.

Pyszne i puszyste ciasto z truskawkami. Nikt mu się nie oprze

Pyszne i puszyste ciasto z truskawkami. Nikt mu się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ogórki po grecku na zimę?

Składniki:

  • 2 kg niedużych ogórków

  • kawałek pora

  • pół marchewki

  • 3-4 gałązki selera naciowego

  • 3-4 gałązki natki pietruszki

  • 3-4 listki laurowe

  • 6-8 ziaren ziela angielskiego

na zalewę:

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka octu 10 proc.

  • 2 łyżki soli

Przygotowanie ogórków konserwowych

Ogórki przebierz, dokładnie umyj, osusz. 3-4 większe (ok. 1 l) słoiki dokładnie umyj, wypłucz i wypraż w piekarniku, wystudź.

Do każdego słoika włóż po liściu pora, kawałku marchewki, łodydze selera, gałązce natki pietruszki, listku laurowym i 2 ziarna ziela. Słoiki ścisło napełnij ogórkami.

Składniki zalewy umieść w garnku, zagotuj. Gorącą zalewą zalej ogórki, tak by były dokładnie przykryte. Słoiki pasteryzuj 8 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Wskazówka:

Napełniając słoiki gorącą zalewą, najlepiej robić to stopniowo. Nagłe wlanie wrzątku do słoików wypełnionych zimnymi ogórkami, może spowodować pęknięcie słoi.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki po chińsku na zimę, a także na ogórki po kaszubsku.

przygotowanie ogórków

przygotowanie ogórków

Źródło zdjęcia: canva/Piotr_roae

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa-ani.blogspot

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >