Smakosze.pl Dieta Wystarczą 2 jajka na miękko dziennie i zmiany są nieuniknione. Dietetyk nie gryzł się w język
Canva, screen YouTube/ dr bartekpl

Wystarczą 2 jajka na miękko dziennie i zmiany są nieuniknione. Dietetyk nie gryzł się w język

14 maja 2023

Jeść czy nie jeść jajka? Jeśli jeść- to ile dziennie? Te pytania zadaje sobie wiele osób. Odpowiedzi udziela dr Bartek Kulczyński, który na YouTubie prowadzi swój kanał. Wyjaśnia tam zagadnienia związane z dietą i zdrowiem. Tym razem na tapetę wziął jajka.

Czy jajka nam szkodzą?

Jajka są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka. Nasz organizm maksymalnie wykorzystuje aminokwasy, które znajdują się w tych białkach. Te powodują zwiększenia masy mięśniowej- szczególnie u osób po 50. roku życia . Osoby starsze z mniejszą masą mięśniową są narażone na problemy z chodzeniem i brak siły.  Japońscy badacze dowiedli, że spożywanie dwóch aminokwasów wpływa na naszą zdolność radzenia sobie ze stresem.

Jednak nie oznacza to, że musimy jeść cztery jajka dziennie. Żółtko zawiera cenną cholinę, która wpływa na naszą pamięć i nastrój. Jest ważnym składnikiem diety kobiet ciężarnych . Jej niedobór może powodować przedwczesny poród. Dzięki jedzeniu jajek zapewnimy sobie właściwy poziom choliny. Wystarczy zjeść jedno jajko dziennie.

Zjadł w restauracji syna Gessler. Po wyjściu nie przebierał w słowach - „paranoja”

Jajka pełne witamin

Gdy spożywamy jajka, tym samym dbamy o swój wzrok. Wszystko za sprawą luteiny, która znajduje się w jajkach. Jajka zawierają witaminy z grupy B, A, D. Gdy zjemy jedno jajko dziennie- zaspokoimy zapotrzebowanie na te witaminy w 10 % . Spożywanie jajek zapobiega powstaniu zaćmy, wspomaga rozwój umysłowy i zwalcza zmęczenie.

Jaja dostarczają nam składników mineralnych, takich jak: żelazo i selen. Żelazo wzmacnia naszą odporność, a selen wspomaga pracę tarczycy i zapobiega depresji . Brak selenu jest też powodem poronień u kobiet ciężarnych.

Ile jajek dziennie możemy zjeść?

Jajka są niezwykle sycące. Zapobiegają napadom głodu. Dlatego jajka są świetnym pomysłem na zdrowe śniadanie. Jednak jedzenie jaj wpływa na poziom cholesterolu w organizmie . Natomiast nie powodują wzrostu cholesterolu. Jajka korzystnie działają na pracę naszego serca i zapobiegają chorobom kardiologicznym. Wystarczy zjeść co najmniej jedno jajko dziennie.

Jajek nie powinny jeść osoby, które mają alergię na jajka. Podobnie jak osoby, które są na diecie- powinny unikać jajek na twardo i smażonych. Dr Bartek Kulczyński przekonuje, że należy zjadać trzy jajka dziennie. Jednak nic złego się nie stanie, jeśli będziemy chcieli jeść pięć jajek dziennie. Doskonałym wyborem będzie jedzenie jajek na miękko. Są one lekkostrawne, mają przyswajalne białko i są wolne od salmonelli. Im dłużej będziemy gotować jaja- stracą swoje wartości odżywcze. Już wcześniej pisaliśmy o jajkach. Podawaliśmy też niezwykłe przepisy z wykorzystaniem jajek.

jajko

Źródło: YouTube/ @drbartekpl

Niebywałe, co Lewandowska wlewa do ziemniaczanego puree. Ten modny napój jest absolutnym hitem
Ta ryba jest delikatna jak masełko i nie ma ości. Polacy o niej zapomnieli
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy