Wrzuciła jajka i serek wiejski do blendera. Po chwili zyskała ogromny przysmak
Pasta jajeczna może być jeszcze bardziej sycąca i kremowa. Wystarczy połączyć jajka z serkiem wiejskim, by uzyskać niesamowicie smaczny dodatek do pieczywa, który zniknie w mgnieniu oka. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Przepis na sycącą pastę jajeczną
Zaproponowane przez jedną z dietetyczek, bogate w białko smarowidło z jajkami ma szansę na stałe wejść do waszego kulinarnego repertuaru. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyca niezależnie od wybranych dodatków.
Składniki:
- 400 g serka wiejskiego
- 4 duże jaja
- 20 g domowego majonezu
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszną pastę jajeczną? Wykorzystajcie serek wiejski
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Zajmie to 8 minut, licząc od czasu, gdy zimna woda, do której włożyliśmy kurzy nabiał, zawrze. Serek wiejski odsączamy z zalewy i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy przestudzone, obrane i zgrubnie pokrojone jajka, majonez oraz przyprawy. Łączymy składniki i dodatkowo doprawiamy, jeśli będzie to konieczne.
Jak podać pastę jajeczną?
Smarowidło najlepiej smakuje ze świeżym chlebem razowym i chrupiącymi wiosennymi warzywami takimi jak rzodkiewka czy ogórek szklarniowy. Jeśli lubicie, możecie posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty do kanapek. Szczególnie polecamy prostą pastę z suszonymi pomidorami. Koniecznie sprawdźcie też przysmak z wędzonej makreli.
Źródło: IG/dietetyka_w_pigulce