Smakosze.pl

canva/meaoFoto

Wrzuciła jajka i serek wiejski do blendera. Po chwili zyskała ogromny przysmak

24 Kwietnia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pasta jajeczna może być jeszcze bardziej sycąca i kremowa. Wystarczy połączyć jajka z serkiem wiejskim, by uzyskać niesamowicie smaczny dodatek do pieczywa, który zniknie w mgnieniu oka. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
 

Przepis na sycącą pastę jajeczną

Zaproponowane przez jedną z dietetyczek, bogate w białko smarowidło z jajkami ma szansę na stałe wejść do waszego kulinarnego repertuaru. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyca niezależnie od wybranych dodatków.

Składniki:
  • 400 g serka wiejskiego
  • 4 duże jaja
  • 20 g domowego majonezu
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
młode buraki

Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pyszną pastę jajeczną? Wykorzystajcie serek wiejski

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Zajmie to 8 minut, licząc od czasu, gdy zimna woda, do której włożyliśmy kurzy nabiał, zawrze. Serek wiejski odsączamy z zalewy i blendujemy na gładką masę.

Dodajemy przestudzone, obrane i zgrubnie pokrojone jajka, majonez oraz przyprawy. Łączymy składniki i dodatkowo doprawiamy, jeśli będzie to konieczne.

Jak podać pastę jajeczną?

Smarowidło najlepiej smakuje ze świeżym chlebem razowym i chrupiącymi wiosennymi warzywami takimi jak rzodkiewka czy ogórek szklarniowy. Jeśli lubicie, możecie posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty do kanapek. Szczególnie polecamy prostą pastę z suszonymi pomidorami . Koniecznie sprawdźcie też przysmak z wędzonej makreli .

Pasta jajeczna z serkiem jest pyszna.png
canva/dimarik

Źródło: IG/dietetyka_w_pigulce

Folia aluminiowa ma dwie strony

Jak prawidłowo zawijać w folię aluminiową? 1 szczegół ma ogromne znaczenie

CZYTAJ DALEJ
plastry schabu

Mistrzowie kuchni robiąc schabowe pamiętają o 1 szczególe. Dzięki niemu kotlety wychodzą idealne

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >