Smakosze.pl Przepisy Wysyp ser na ciasto francuskie, natnij i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
fot. youtube.com/blatterteigrezepte

Wysyp ser na ciasto francuskie, natnij i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

5 maja 2024

Ten przepis na przekąskę to prawdziwa rewelacja. Nie pierwszy raz – i zapewne nie ostatni – ciasto francuskie staje się ratunkiem w nagłej potrzebie. Sięgamy po nie do lodówki, kiedy przychodzą nieoczekiwani goście albo nagły apetyt. W tym wydaniu towarzyszy mu niepozorny żółty ser.

Rolady z ciasta francuskiego

Czasem wydaje się wprost niewiarygodne, że w takim tempie i z tak prostych składników da się wyczarować tak niezwykłe przekąski. Ale takie właśnie jest ciasto francuskie – cichy bohater setek przepisów i prawdziwy lifehack naszych kuchni. Najdłuższą czynnością przy wykonywaniu tego przepisu jest chyba nagrzanie piekarnika!

Ruloniki z ciasta francuskiego z zapieczonym serem są ratunkiem , kiedy wieczór nieoczekiwanie zmienia się w imprezę i trzeba przygotować szybką przekąskę. Jednak stopiony w piekarniku ser to, może i grzeszna, ale przyjemność sama w sobie. Dlatego warto choć raz wypróbować tego typu prostą przekąskę z ciasta francuskiego by przekonać się, jakie efekty można osiągnąć tak prostymi środkami.

ser na cieście francuskim
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Z tym przepisem zrobisz najlepszy sernik. Zawsze się udaje, nie opada i jest cudownie puszysty

Przepis na ciasto francuskie z serem

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Przepisy na ciasto francuskie, gdzie roladki są nie tylko wypełnione serem, lecz także posypane nim. Warto pamiętać o takiej możliwości podobnie jak i o tym, że w tego typu roladkach świetnym uzupełnieniem jest pokrojony na kawałki plasterek wędzonego boczku .

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 150 g sera
  • 1 jajko

Ciasto francuskie i ser

Ciasto francuskie rozpościeramy na blacie . Żółtko rozmącamy w miseczce i pędzelkiem rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta.

Ser ścieramy na tarce o drobnych okach . Najlepiej wybrać ser o wyrazistym smaku, można też łączyć różne gatunki twardych serów i używać resztek z lodówki. Startym serem posypujemy całe ciasto, zostawiając tylko 2-3-centymetrowy pasek na od strony górnego brzegu.

Ciasto posypane serem kroimy na paski o szerokości 5-6 centymetrów . Najłatwiej zrobić to radełkiem do pizzy. Wykrojone paski zawijamy w ruloniki, używając wolnego paska ciasta do zaklejenia ich. Ruloniki smarujemy rozmąconym białkiem jaja. Można dodatkowo posypać je startym serem. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni . Podajemy roladki na ciepło, póki ser jest rozpuszczony.

Wypróbuj też przepisy na rosół z kurdybankiem i botwinkę na zakwasie .

ruloniki z zapieczonym serem
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów
Zamówił bigos na majówce w Zakopanym. Cena zadziwi każdego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy